FÖRENING & ORGANISATION
Partnertext från Faval Validering

Prova på FAVAL validering kostnadsfritt!

Nu har du som funderar på att validera dina medarbetare ett utmärkt tillfälle att testa FAVAL – helt utan kostnad!


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

FU deltar i Dig-IT Lab – forskning för en hållbar framtid

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) ingår, tillsammans med en rad olika företag och organisationer, som akademisk partner i forskningsprojektet Dig-IT Lab Sustainable Industry på KTH.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Fastighetsbranschen.nu finns på TikTok och Instagram

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har i uppdrag att marknadsföra branschen och dess yrkesroller för att öka kännedomen om vår bransch. För att göra detta så har vi skapat Fastighetsbranschen.nu som syns i en mängd olika kanaler – bland annat Tik Tok.


”Det är extremt viktigt att visa upp riktiga personer i branschen”

HALLÅ DÄR...

Det händer en hel del hos Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd i vår. Det är Yrkes-SM i Karlstad för ungdomar, ett unikt Roblox-spel som släpps, man turnerar med Kompetensrådet och dessutom lanseras en ny hemsida. Carina Lundström på FU berättar mer.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Så gör vi branschen mer känd för unga – med nytt Robloxspel

För att göra branschen mer känd bland unga – och från tidig ålder – lanserar Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) Robloxspelet Fastighetsbranschen CITY TEAM. Spelet är till för 8 till 12 år och man får uppdrag utifrån olika yrkesroller.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Arbetar du med kompetensfrågor? Var med på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds kompetensråd 2024!

Genom att delta i våra regionala kompetensråd får du information kring kompetensförsörjningen, insikter och inspiration om framtidens medarbetare och hur du kan kvalitetssäkra ditt företags kompetenser med hjälp av validering.


Therese Malmgren, ny utvecklingsledare på FU

I slutet av januari började vår nya kollega Therese Malmgren att arbeta med oss på FU. Therese kommer senast från AktivBo där hon bland annat…


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

PRAO ökar kompetensförsörjningen i vår bransch på lång sikt

Vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd ser PRAO som ett bra första steg för att introducera unga människor till vår bransch men också som ett strategiskt viktigt verktyg för en långsiktig kompetensförsörjning.


Partnertext från Faval Validering

FAVAL uppdaterar med ny digital modul

I somras avslutades projekt UPPKOM. Syftet med projektet har varit att säkerställa att fastighetsbranschens valideringsverktyg FAVAL är uppdaterat inom området digitalisering och fastighetsautomation.


Vi jobbar för att branschen ska valideras och ha rätt kompetens

HALLÅ DÄR...

… Emil Bood, Verksamhetschef och VD på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd/Fastun
Vad händer i er förening just nu, som berör området förvaltning? –Vår verksamhet går ut på att verka för att fler människor ska ha rätt kompetens och söka sig till vår bransch (inte minst förvaltare).


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Kompetensutveckla dig och ditt företag med Korta YH-utbildningar

Se till att kompetensutveckla dig och ditt företag med kostnadsfria kurser. – Korta YH-kurser är ett utmärkt sätt att skaffa sig värdefull kompetens som är relevant just nu, säger Carina Lundström, expert på kompetensförsörjning i fastighetsbranschen.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Branschens behov ökar – behöver 10 000 nya medarbetare

Fastun har nu kommit med sin rapport från årets kompetensbehovsundersökning. Den visar att branschen har stort behov av att rekrytera och kompetensutveckla sig. Energi och hållbarhet är två områden som är heta.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Dina svar hjälper branschen att få rätt kompetens i framtiden

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd (FU) har gått ut med sin stora kompetensbehovsundersökning. Se till att svara för att försäkra dig om att ditt bolag får rätt utbildningar och kompetens i framtiden.


Fastighetsbranschen är osynlig – därför råder kompetensbrist

Fastighetsbranschen lider av kompetensbrist. Några av orsakerna är ålderstigen yrkeskår, mer tekniskt avancerade byggnader och att branschen är osynlig – ungdomar känner inte till den. 


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Gör karriär i vår bransch med omställnings-studiestödet

Vill du starta en ny karriär inom fastighetsbranschen, men har inte haft råd på grund av levnadsomkostnader? Nu kan du få stöd.


Partnertext från Faval Validering

Nu är FAVALs valideringar kvalitetssäkrade hos MYH

Standarden för kompetens hos validerade fastighetsförvaltare och fastighetsingenjörer är nu ännu tydligare. Arbetsgivare vet vad de kan förvänta sig och du som blir validerad får ett starkare certifikat.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Vad gör en fastighetsförvaltare?

Vad gör en fastighetsförvaltare egentligen? Vi har följt med Gabriel under en arbetsdag för att få bättre insyn i hans vardag som fastighetsförvaltare hos Rikshem.


Så rekryterar du unga till fastighetsbranschen

Medelåldern är hög och behovet av att rekrytera ny arbetskraft i fastighetsbranschen är stor. Ungdomar har dock liten kunskap om vår sektor och branschen är dålig på att erbjuda PRAO-platser. Samverkan med skolor kan vara en lösning.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Yasin, vad gör en fastighetsingenjör egentligen?

Här följer vi med Yasin under en arbetsdag för att få bättre insyn i hans vardag som driftingenjör på Familjebostäder AB.


Partnertext från Faval Validering

Kostnadsfri validering genom nytt avtal med TSL

FAVAL Validering AB har tecknat ett nytt ramavtal med Trygghetsfonden TSL och blir nu en del av ESF-projektet Kompetens för konkurrenskraft.


Succén korta YH-utbildningar fortsätter – ansök nu!

Våren 2020 lanserades korta YH utbildningar och det blev succé direkt. Nu är det hög tid att söka till 2022 års kurser. – Jag rekommenderar alla att söka till dessa utbildningar, säger Mikael Fridén, fastighetstekniker på Stena Fastigheter.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Webbinarier: Reskill & Upskill i fastighetsbranschen

Under hösten har Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) hållit två webbinarier med tema Reskill och Upskill där inbjudna talare har berättat om olika möjligheter till kompetensutveckling inom branschen. Nu går dessa webbinarier att se i efterhand på vår sajt.


Stockholmshem förstår värdet av kompetensvalidering

Kunskapsnivån inom branschen varierar kraftigt. Fastighetsbranschens utbildningsnämnd har därför utvecklat ett sätt att validera branschkompetens. Välkända bolag förstår värdet och antalet valideringar ökar nu snabbt.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Rekommenderade kunskapsmål för enklare framtida rekrytering

Stora skillnader på innehåll i de olika YH-utbildningar till Fastighetsförvaltare försvårar rekryteringsarbetet. Lösningen kan vara rekommenderade kunskapsmål framtagna av branschen.


Fortsatt kompetensbrist trots pandemi

Företag inom fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU).


Vilka kompetenser efterfrågas i branschen?

Energi och hållbarhet är de kunskaper som efterfrågas mest enligt Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds enkät om kompetensbehov.


Fler utbildningsplatser till fastighetsbranschen

Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan presenterat vilka ansökningar som beviljats för start hösten 2021. Fastighetsbranschens får 124 fler utbildningsplatser än föregående år, efter rekordstort antal ansökningar.


Fler utbildningsplatser kräver fler praktikplatser

Sedan Coronapandemin slog till har staten skjutit till extra finansiering för att öka antalet utbildningsplatser, inom bland annat yrkeshögskolan. Detta innebär att det även behövs fler LIA-platser.


Partnertext från Faval Validering

FAVAL introducerar validering på distans

Att validera och valideras på plats kan vara krångligt under rådande pandemi och med de restriktioner som finns. Därför introducerar vi nu möjligheten att genomföra FAVAL:s valideringar avseende teoretiska prov på distans.


FU förstärker FAVAL Validering med ny samordnare

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd FU fortsätter satsningen på branschgemensam validering. James Johnson, ny samordnare för FAVAL, berättar om sin roll.


Kompetensutveckling för förvaltare blev succé

Per Forsling, förvaltningschef på Stockholmshem, upplevde att de hade stagnerat något i den interna utvecklingen. Det var dags att göra något annorlunda.


Korta YH-utbildningar för branschens medarbetare

Korta YH-utbildningar är ett nytt koncept inom yrkeshögskolan. Utbildningarna riktar sig till dem som behöver förnya sin kompetens för att behålla sitt arbete, gå vidare till nya mer avancerade arbetsuppgifter, eller vill byta bana i arbetslivet. 


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Ny rapport om effekter av Covid-19

Ökad sjukfrånvaro, uppskjutna projekt och mer digitala hjälpmedel. En ny rapport från FU visar hur arbetsmarknaden och utbildningen i branschen påverkas av Covid-19.


Fortsatt kompetensbrist trots att fler utbildar sig

En ny rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) visar på fortsatt kompetensbrist inom fastighetsbranschen trots att antal utbildningsplatser inom yrkeshögskolan har ökats de senaste åren.


Lär dig yrkesspråk med Lingio

I samarbete med Lingio har Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) tagit fram digitala kurser i svenska språket, anpassade just för yrken inom fastighetsbranschen.


18 nya YH-utbildningar för fastighetsbranschen

Det blir 18 YH-utbildningar för fastighetsbranschen under 2020, som även i år får fler beviljade utbildningar än rikssnittet.


Emil Bood ny chef för FU och Faval

Vid årsskiftet tillträder Emil Bood som ny verksamhetschef för Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) och Faval Validering AB.


Validera kompetens – frågor, framgångar och farhågor

Värdera, kvalitetskontrollera, testa, verifiera, bekräfta. Att validera kompetens har länge varit ett verktyg för till exempel Skolverket och Arbetsförmedlingen.


Verksamhetschef för FU och Faval

Vid årsskiftet tillträder Emil Bood som ny verksamhetschef för Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) och FAVAL Validering.


Snabbspår för fastighetsingenjörer utreds

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) har blivit beviljade främjandemedel från Arbetsförmedlingen för att arbeta med yrkesrollen fastighetsingenjör.


Stor kompetensbrist 2019-2024

Minst 10 000 nya medarbetare måste rekryteras de kommande fem åren. Det visar en undersökning från FU där du kan se rekryteringsbehoven län för län.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Branschens egen plattform

Därför har vi valt att satsa på en ny branschplattform.


Ny sajt ska locka fler till fastighetsbranschen

HALLÅ DÄR...

… Lena Nyquist, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd som nyligen lanserat sajten Jobba i Fastighetsbranschen.se.


”Så höjer vi kompetensen strategiskt med Faval”

Akademiska Hus och Rikshem om hur de planerar att använda validering med Faval för att kompetensinventera och skapa individuella fortbildningsplaner för sina anställda.


Nytt projekt för kompetensutveckling inom digitalisering

FU har beviljats medel från Europeiska Socialfonden för projektet Digifast. Ett av målen är att erbjuda fastighetsskötare och fastighetsvärdar fortbildning inom digitalisering. 


Årets Fastighetsförvaltare 2019

SEMINARIUM

Kristin Lövendahl, förvaltare på SBC och Anton Drott, kontraktsförvaltare på Novi Real Estate är Årets Fastighetsförvaltare 2019. Vinnarna utsågs på onsdagskvällen i samband med Förvaltarforums seminarium Framtidens Förvaltare.


Alla fastighetsutbildningar i yrkeshögskolan

Nyligen presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) vilka utbildningsansökningar som beviljas och därmed får ingå i yrkeshögskolan med en första start under hösten 2019.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Lokala kompetensråd ska trygga återväxten

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) arrangerar under 2019 mötesplatser på 22 orter i landet för att stärka den lokala samverkan mellan arbetsgivare, utbildningsanordnare, kommuner och arbetsförmedling. Allt för att fler ska söka sig till branschen.


Satsning för att nå nya målgrupper och minska kompetensbristen

Projektet Snabbspårscoacher ska få fler nya svenskar att välja ett fastighetsyrke. Allt för att säkra kompetensförsörjningen i branschen.


Nytt projekt för kvalitetssäkring av valideringsverktyg

Fastighetsbranschen deltar i Myndigheten för yrkeshögskolans (MYH) projekt Branschvalidering – Operativ och strategisk samverkan.


Första testcentret för validering av förvaltare

Newton Kompetensutveckling i Stockholm är det första ackrediterade testcentret som erbjuder validering mot fastighetsförvaltare.


Höj kompetens och kvalitet med Faval

DEBATT

Att fastighetsbranschen har ett stort kompetensbehov de kommande åren är det nog få som har missat, skriver Lena Nyquist, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd i en debattartikel.


Branschen behöver 30 000 nya medarbetare

Fastighetsbranschen kan behöva rekrytera 30 000 nya medarbetare de närmaste tio åren. Den slutsatsen drar en analys från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.


Bransch i framkant med valideringsverktyget Faval

Valideringsverktyget Faval erbjuder validering för yrkesroller i fastighetsbranschen som kräver eftergymnasial utbildning.


Gratis utbildning i digitalisering

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd undersöker nu intresset bland branschföretag med max 50 anställda att delta i projektet ”Säkrad kompetens med särskilt fokus på digital utveckling” som drivs av ESF (Europeiska socialfonden).


Certifierad fastighetsförvaltare i Faval

Vårens deltagare på Plus förvaltarutbildning får testa det nya sättet att validera fastighetsförvaltare enligt Faval.


Diös har certifierat hela driftorganisationen

Diös har certifierat hela sin driftsorganisation till fastighetstekniker enligt branschstandard. Samtliga yrkesarbetare tillträdde sina nya roller den 1 april. Syftet har varit att ytterligare kompetenshöja…


Snabbspår för nyanlända

Nu finns ett snabbspår för nyanlända som har erfarenhet eller utbildning som är relevant för fastighetsbranschen. Avsiktsförklaringen om snabbspår för nyanlända har undertecknats av Vision,…


Kompetenssäkrad rekrytering genom Faval

Fasticon Support är specialister på rekrytering inom operativ drift och skötsel och har nu börjat erbjuda Faval som en del i sitt rekryteringserbjudande.


Så många måste anställas i förvaltningen

Minst 15 000 personer måste rekryteras för att förvalta och sköta fastigheter de närmaste tio åren.


Rekryteringsprojekt öppnar i Alby

Nu startar Fastighetstalang, ett pilotprojekt som ska minska utanförskapet i förorten och tillföra kompetens till fastighetsbranschen.


Diös storsatsar på utbildning

Diös blir först med att certifiera sina drifttekniker och fastighetsskötare som fastighetstekniker enligt Favals branschstandard.


Så handleder du nyanlända medarbetare

Nya svenskar är en viktig resurs för fastighetsbranschen. Därför har Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, med hjälp av mångfaldsexperten Mary Juusela, utvecklat ett utbildningsstöd för handledning, inkludering och…


Hur löser vi kompetenskrisen?

Fasticon Kompetens arrangerade en workshop för att hitta svaren. Koncernchefen Jonas Gustavsson summerar dagen.


HSB Skåne testar nya valideringssystemet

Tio unga yrkesintroduktionsanställda ska valideras som fastighetsskötare.


Validering ska trygga kompetensen i branschen

Nytt system för att kvalitetssäkra fastighetsvärdar, fastighetstekniker och fastighetsskötare.


För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega