Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Branschens behov ökar – behöver 10 000 nya medarbetare

Fastun har nu kommit med sin rapport från årets kompetensbehovsundersökning. Den visar att branschen har stort behov av att rekrytera och kompetensutveckla sig. Energi och hållbarhet är två områden som är heta.

I rapporten sammanställer Fastun (Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd) rekryterings- och kompetensbehov för fastighetsbranschens vanligaste yrkesroller på fem års sikt, det vill säga 2023–2028. Den innehåller även uppgifter för kompetensbehovet i alla län, utom ett.

Kort sammanfattat så ser Fastun nu ett behov i branschen på cirka 10 000 nya medarbetare, en ökning med över cirka 3 000 personer, där fastighetstekniker dominerar ökningen och antal rekryteringar. Men behovet av rekrytering av alla branschens yrkesroller ökar i jämförelse med förra rapporten som publicerades 2021.

Behov inom energi och hållbarhet
Vad gäller specifika kompetenser så visar rapporten på ett fortsatt ökat behov inom energieffektivisering och hållbarhet.

När det gäller kompetensförsörjning så är yrkeshögskolan den utbildningsform som fastighetsbolagen rekryterar flest medarbetare ifrån och som man samtidigt också tar emot flest studerande ifrån, vid praktik.

– Vi ser resultatet av undersökningen som ett kvitto på att branschen har ett fortsatt stort kompetens- och rekryteringsbehov och att undersökningen från 2021 var präglad av försiktighet på grund av pandemin. Branschen blir mer och mer beroende av teknisk kompetens inom bland annat energieffektivisering när klimatmålen ska uppnås och elförbrukningen minska, säger Emil Bood, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Läs rapporten här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega