HSB Skåne testar nya valideringssystemet

Här är ungdomarna som ska bli fastighetsskötare på HSB:s introduktionsanställning.

Här är ungdomarna som ska bli fastighetsskötare på HSB:s introduktionsanställning.

HSB Skåne kan bli först ut att testa branschens nya valideringssystem för fastighetspersonal. Tio ungdomar som under året har en yrkesintroduktionsanställning hos företaget ska till våren valideras som fastighetsskötare.

HSB Skåne har sedan augusti i år tio ungdomar i åldern 19-24 år projektanställda i en yrkesintroduktion. Projektet som drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen pågår till juni 2017.

– Vi konstaterade att fastighetsskötare i vårt område har en förhållandevis hög medelålder och vi får stora pensionsavgångar inom några år. Det här är vårt sätt att möta detta, säger Magnus Andersson, ekonom på HSB Skåne.

Varvar teori och praktik
De tio ungdomarna varvar teori och praktik under introduktionen. Tre dagar per vecka är man ute på fältet med en egen mentor. Utbildningen sköts helt internt av HSB:s anställda.

Under utbildningen får ungdomarna undervisning i allt från tillsyn av fastigheter till trädgårdsarbete, mindre reparationer samt inre och yttre underhåll. På teorisidan står ekonomi, juridik och olika typer av byggnads- och energiteknik.

Magnus Andersson, HSB Skåne.

Magnus Andersson, HSB Skåne.

Test i november
Branschens valideringssystem, Faval, kom i precis rätt tid för projektet.

– Det ger oss möjlighet att i november se vad deltagarna lärt sig hittills och bygga på med övriga kunskaper under resten av tiden innan de valideras som fastighetsskötare till sommaren.

Hoppas att de stannar kvar
De tio ungdomarna är inte lovade fast anställning efter projektets slut men har samtidigt möjlighet att söka sig till andra arbetsgivare.

– Men vi hoppas förstås att de ska vilja stanna kvar hos oss efter avklarad utbildning, säger Magnus Andersson.

Text: Hans Hellberg

hans.hellberg@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega