Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens

Certifierad fastighetsförvaltare i Faval

Mikael Mossberg.

Vårens deltagare på Plus förvaltarutbildning får testa det nya sättet att validera fastighetsförvaltare enligt Faval.

Under flera år har Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd genomfört valideringar mot fastighetsskötare, fastighetstekniker och fastighetsvärdar med valideringsverktyget Faval.

Valideringar bedrivs numera i det helägda dotterbolaget Faval Validering.

Faval Validering ska tillsammans med Lexicon Fastighet erbjuda vårens deltagare på Lexicon/Plus förvaltarutbildning att delta i ett pilotprojekt som syftar till att validera fastighetsförvaltare genom Faval.

Tagits fram av Aff
– Just förvaltarutbildningen ger oss ett bra tillfälle att komma igång med certifieringen även av fastighetsförvaltare. Vi ser det som en pilot då just denna validering är ny i vårt utbud. Den har tagits fram av AFF och har använts sju–åtta år som en auktorisation av förvaltare, säger Mikael.

Åtta kompetensområden
Valideringen av fastighetsförvaltare görs genom ett teoretiskt, datorbaserat prov där frågorna genereras slumpmässigt. Provet omfattar följande åtta kompetensområden:

  1. Process
    Processkunskapen syftar till att kunna hantera fastighetsföretagandet tvärvetenskapligt med beaktande av olika processer och intressegrupper. Området process omfattar bland annat; fastighetskunskap, strategier för fastighetsföretagandet, förvaltningsprocessen och ledningssystem.
  2. Teknik
    Kunskaper som lokalanpassning, grundläggande funktionskrav och tolkning av ritningar är delar som ingår i detta ämne.
  3. Ekonomi
    Fastighetsekonomi, affärsmannaskap och transaktioner är exempel på tre viktiga delområden.
  4. Miljö
    Kunskap om ekologiska grundprinciper, förståelse för byggnaders och verksamheters miljöpåverkan samt färdighet i energieffektivisering.
  5. Juridik
    Kunskaper om jordabalken, avtalsjuridik, plan- och bygglagen ingår liksom lagen om offentlig upphandling. I detta kunskapsområde ingår också förståelse och färdighet i tillämpning av den viktigaste lagstiftningen.
  6. IT
    Förståelse och färdighet med att hantera hård- och mjukvara samt hur IT som verktyg utnyttjas på bästa sätt.
  7. Kommunikation
    Kunskaper om olika ledarskapsteorier, vetenskapliga metoder och projektledning ingår i detta kunskapsområde samt kunskap om etiska regler för fastighetsförvaltare.
  8. Omvärld
    Omvärldskunskap och förståelse för omvärldens utveckling samt de faktorer som påverkar den, har stor betydelse för att kunna fatta kloka beslut när det gäller fastighetsföretagandet. Även samhällsekonomiska frågor, marknadsanalyser samt olika mål med fastighetsägandet ingår.

– Det ska bli spännande att följa utvecklingen av detta och vi hoppas att det blir väl mottaget av branschen, säger Mikael Mossberg.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega