
Illustration: Martin Ek
Att byggnader använder mer energi än de borde beror främst på att energi- och installationssystemen inte fungerar som de ska. I guiden Driftoptimering får du grunderna i uppföljning och optimering för minskad energianvändningen och bättre inneklimat.
Boverket har nu publicerat 16 guider för att underlätta energieffektivisering. Guiderna är framtagna och uppdaterade av experter inom varje område och där finns samlad information och kunskap – helt gratis att ladda ner!
I guiden Driftoptimering kan man till exempel läsa att de system i byggnaden som överför mycket energi, kan vid felfunktioner få betydligt ökad energianvändning. Exempel på sådana system är ventilationens värmeåtervinning, värmepump, fjärrvärmecentral, men även större obalans i luftflödena ger en ökad värmeanvändning. Även onormal varmvattenanvändning kan spåras genom mätning.
Byggnadens energianvändning är summan av dess delsystems energianvändning. Om respektive delsystems energianvändning mäts separat så är det lättare att upptäcka om ett system har dålig funktion och energiprestanda.
Rutiner för drift och underhåll
Tydliga rutiner för drift och underhållsarbete hjälper till att hålla energianvändningen på avsedd nivå. Det finns några basala åtgärder som ofta glöms bort och därmed ökas energianvändningen.
Exempel på sådant är:
- Filterbyte i ventilationsaggregaten – Filtren bör normalt bytas två gånger per år.
- Kontrollera tryckgivarnas kalibrering avseende nollnivå i ventilationssystem och justera vid behov. Felaktig justering av nollnivå gör att fläktarna styr mot fel tryck och en obalans mellan ute – och frånluftsflöde erhålls.
- Rengöring av silar i värmesystem – Silarna bör rengöras tre månader efter arbeten i värmesystemet annars kan det bli problem med värmen.
- Filterbyten vid frånluftsventilation – Filter i uteluftsdon eller i tilluftsradiatorer bör bytas åtminstone 1 gång per år.
Läs mer och ladda ner hela guiden här.
Källa: Boverket
Bakgrund
Boverket fick 2017 ett regeringsuppdrag att upphandla ett informationscentrum för hållbart byggande (ICHB). Upphandlingen innebar att AB Svensk Byggtjänst blev leverantör av ICHB. ICHB drevs mellan 2017 till och med 2020 av Svensk byggtjänst tillsammans med RISE, Energikontoren Sverige, Sustainable Innovation och IVL Svenska Miljöinstitutet. Under den tiden togs det inom ramen för uppdraget bland annat fram ett antal guider inom olika områden.
Sedan 2021 har Boverket ett regeringsuppdrag att inrätta och förvalta ett informationscentrum för hållbart byggande med fokus på energieffektiviserande renovering. Inom det nuvarande uppdraget har RISE fått i uppdrag av Boverket att uppdatera och publicera ett urval av de guider som togs fram mellan 2017–2020.