
Foto: Elof Hansson Fastigheter
Elof Hansson Fastigheter medverkar i nybyggen i stadsdelen Masthuggskajen i Göteborg. Men man skruvar även på sina befintliga fastigheter. Nu har samtliga certifierats enligt Miljöbyggnad iDrift Silver – vilket gett vinster för miljö och ekonomi.
Elof Hansson Fastigheter är i allra högsta grad med och skapar Göteborgs nya stadsdel, Masthuggskajen, där hållbarhet står högt på agendan. Nybyggnadsprojektet Global Business Gate, som samägs med Alecta Fastigheter, ska certifieras enligt BREEAM, nivå ”Excellent”, och hela Masthuggskajen har som första projekt certifierats av Citylab.
Hållbarhet även i befintliga hus

Roland Skogh, Elof Hansson Fastigheter
Men på Masthuggskajen miljöcertifieras inte bara nya hus, utan också gamla. Elof Hansson Fastigheter äger hus i området som är byggda på 40-, 50-, och 80-talet och har sedan 2017 arbetat med att reducera deras klimatpåverkan.
– Vi kommer aldrig kunna konkurrera fullt ut med nybyggt men vill visa att det går att göra mycket med husen som redan står här, menar Roland Skogh, teknisk förvaltare. Nyligen avslutade vi exempelvis en renovering av gamla teakfönster i ett av husen från 1957. Vi har bevarat båge och karm och bytt ut inre glaset mot en treglaskassett. Vi återbrukar alltid så mycket material som möjligt vid ombyggnationer och hyresgästanpassningar, det är vi riktigt bra på.
Flera vinster att hämta
Elof Hansson Fastigheters certifieringsresa har medfört fler vinster längs vägen. En av de största är givetvis en minskad energiförbrukning och minskade kostnader.
– Genom att bland annat utvärdera kylpumpar har vi sänkt energiförbrukningen med 50 procent. Vi har sett över tidkanaler och temperatur och inte bara låtit automatiken styra. Att lära oss hur hyresgästerna använder sina lokaler är viktigt. Elkostnaderna har minskat med ungefär 35 procent efter att vi bland annat bytt till närvarostyrd LED-belysning i alla allmänna utrymmen.
Ständigt uppkopplade
Roland Skogh är tillsammans med sin kollega ständigt uppkopplad mot husens styrsystem. Och agerar, både när det larmar och när det inte gör det.
– Får vi ett larm åtgärdar vi direkt men vi kollar också själva efter avvikelser flera gånger i veckan. Och det ger resultat. I maj såg vi exempelvis att elförbrukningen i en av fastigheterna skenade iväg, men förstod inte varför. När jag sedan åkte in en söndag hörde jag att något stod och snurrade. Det visade sig vara ett ventilationsaggregat, som stod på nattkyla efter en omprogrammering, och som gick dygnet runt.
Steget före med AI
Nu ska Elof Hansson Fastigheter fortsätta skruva på det man kan och även ta hjälp av AI i styr- och reglersystemet.
– Allt för att vi hela tiden ska kunna ligga steget före. Men för oss är det viktigt att vi själva får vara delaktiga, att vi får veta vad den gör och varför. AI:n kan hålla i taktpinnen men vi måste förstå vad den spelar för att det ska bli så bra som möjligt.
Arbetar utefter förutsättningarna
En miljöcertifiering kräver mycket jobb och inte minst en stor mängd data.
– Vi har besvarat 100-tals frågor i 14 olika kategorier och därefter redovisat åtgärderna vi behövt göra för att möta kraven.
Det har varit mycket jobb men har absolut inneburit en god investering i bolaget, menar Roland Skogh.
Certifieringen är en jättebra måttstock och något vi nu kan luta oss emot inför framtida investeringar. Vi vill främst försöka behålla nivå silver men ska absolut anstränga oss för att nå guld. Ibland finns det dock begränsningar i husen men vi gör det vi kan, hela tiden utifrån egna förutsättningar. Vi har exempelvis etablerat ett bisamhälle på en våra innergårdar och lagt om ett papptak så att vi nu har möjlighet att skapa uteplatser och planteringar.
Attraherar hyresgäster
Att optimera förvaltningsfastigheterna handlar både om att behålla och attrahera nya hyresgäster, säger Roland Skogh.
– Idag är miljöcertifiering i stort sett ett måste. Många hyresgäster är medvetna och vill uppnå egna certifieringar.
Och på Elof Hansson Fastigheter diskuteras miljö och hållbarhet. Varje dag.
– Alla är engagerade och hållbarhet finns med i alla beslut. Vi vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för våra hyresgäster och är beredda att investera i det.
Text: Pernilla Krantz
redaktionen@forvaltarforum.se
Ett urval av åtgärder inför miljöcertifieringen iDrift:
- Säkerställa rutiner för att myndighetskrav är uppfyllda, exempelvis kring OVK, besiktning av hissar och portar med mera.
- Säkerställa att det finns skrivna rutiner gällande daglig drift, exempelvis kring rondering och hantering av felanmälan.
- Säkerställa att det inte finns risk för Legionella.
- Göra miljöinventering av radon, PCB, asbest med mera.
Läs mer om certifieringsprocessen för Miljöbyggnad iDrift hos Sweden Green Building Council här.