I fastighetsbranschen jobbar vi sedan länge med frågor som knyter an till hållbarhet och hållbart byggande. I vår tredje artikel beskriver vi hur erfarenheten och kompetensen inom förvaltningen har stor betydelse för att uppnå kriterierna i CSRD.
Vi har redan ett fokus på många frågor som rör hållbarhet i fastighetsbranschen. Medarbetarna har arbetat med frågorna i många år och att involvera alla vid införandet av det nya CSRD-direktivet är en win – win. Vi får inte bara ett erfarenhetsutbyte i hela organisationen utan vi involverar även alla medarbetare tidigt i processen. Vi påstår att det är grunden för att arbetet med hållbarhet ska vara väl förankrat i verksamheten och att arbetet sker ”på riktigt”.
Förvaltarens jobb för en hållbarare förvaltning
I det nya direktivet ställs många krav på rapportering av olika slag, till exempel energiförbrukning för ventilation, uppvärmning och kyla. Här har vi i fastighetsbranschen ett försprång mot många andra företag som ska rapportera enligt det nya direktivet då vi redan i dag har rutiner på plats för att följa detta.
Här har du som förvaltare tillsammans med dina kollegor inom teknik och drift en viktig roll när det kommer till att redogöra för vad ni faktiskt redan följer i dag men än viktigare vad som skulle kunna följas men som inte följs idag.
Väsentliga intressenter
I din roll som förvaltare är du även en viktig spelare när det kommer till att identifiera verksamhetens väsentliga intressenter. Med väsentliga intressenter menas grupper eller individer som påverkas av, eller som kan påverka, ett företags hållbarhetsarbete. Det kan vara till exempel hyresgäster och olika leverantörer men även andra grupper som du och dina kollegor interagerar med i ert dagliga arbete.
Som förvaltare träffar du dagligen era hyresgäster och dessa är en av företagets absolut största intressentgrupper. Hyresgästerna lever och verkar i era fastigheter och har därmed en direkt påverkan på era hållbarhetsmått.
Stötta mot mer medvetna beslut
Genom att stötta hyresgästerna mot mer medvetna beslut och hjälpa dom genom att tillhandahålla bästa förutsättningarna i fastigheterna kan ni tillsammans komma närmare målen för ett hållbart levande.
I bostadsområden med hyresgäster kan det handla om avfallshantering, investeringar i form av utbyte till miljövänligare installationer så som led-belysning eller mer energieffektiva vitvaror. Genom att erbjuda möjligheter till ett mer cirkulärt tänkande, exempelvis genom bokbytarhyllor, gemensamma loppmarknader eller bytardagar, kan man bidra till en hållbar utveckling. Detta kan uppnås genom att du som förvaltare/ fastighetsägare antingen erbjuda plats och utrymme i form av lokaler eller delta i samordningen av dessa initiativ.
Andra framstående initiativ som har implementerats både i bostadsområden och vid kontorsbyggnader inkluderar delning och utlåning av föremål såsom cyklar, lådbilar och verktyg med mera.
Involvera hyresgästerna
För dig som har hyresgäster och lokalnyttjare i skolor och på förskolor har du massor av potentiella miljöambassadörer. Involvera lärare och elever i ert miljöarbete och uppmuntra till att göra insatser för miljön.
Det kan handla om allt från att minska matsvinnet till att uppmuntra användningen av skolans eller förskolans utemiljö för lärande om växter, ekosystem och hållbarhet. Detta kan inkludera att skapa små ekologiska trädgårdar eller odlingsbäddar där barnen själva kan vara delaktiga.
Förvaltaren, en nyckelroll för bolagets hållbarhetsmål
Förvaltaren spelar en nyckelroll i arbetet att ta fram underlag för att uppfyllda krav och identifiera potentiella förbättringsområden. Genom god samverkan med hyresgäster, entreprenörer och andra intressenter bidrar förvaltaren i sitt dagliga arbete för att uppnå bolagets gemensamma hållbarhetsmål samt har en viktig roll i införandet av CSRD.
- Fundera över vilken information du redan besitter
- Samverka med olika roller inom din verksamhet
- Involvera era hyresgäster
I vår nästa artikel beskriver vi hur du som arbetar som projektledare eller fastighetsskötare bidrar med din kompetens och information i arbetet med CSRD.
Camilla Törnroos och Anndao Pilat
Meta