Ebo: Låg efterfrågan på lokaler skapar nya hem

Eslövs Bostads AB bygger nu om ett tidigare butiks- och kontorshus i centrala Eslöv till lägenheter. Efterfrågan på lokaler är låg medan bostäder är mer eftersökta. I omvandlingen återbrukas stora delar av stommen och ny våning och solpaneler byggs på.

Eslövs Bostads AB väljer att bygga om en fastighet i centrala Eslöv med återbruk som centralt mindset. I gatuplanet skapas en affärslokal med entré, i övrigt blir det bostäder. Fasaden mot Södergatan behålls intakt förutom att det byggs franska balkonger och nya fönster installeras. I ombyggnationen tas även vindsutrymmet tillvara, vilket innebär att huset får fyra våningar istället för tre. I linje med Ebos arbete för minskad klimatpåverkan installeras även solcellspaneler på taket.

– Vi strävar efter att minimera resursförbrukningen och miljöpåverkan i våra projekt, genom att återbruka så mycket som möjligt av befintliga byggnader. I området har efterfrågan på lokaler varit låg medan efterfrågan på bostäder är hög, vilket ledde till beslutet att omvandla lokalerna till bostäder. I det här projektet är vi särskilt stolta över att vi, förutom återbruk av befintlig bottenplatta, bjälklag och pelarstomme, kunnat förstärka och återbruka takkonstruktionen, något vi initialt inte trodde var möjligt. Återbruk är dock en komplex process, särskilt med tanke på att nybyggnadskraven måste uppfyllas. Den största utmaningen i det här projektet har varit att uppfylla tillgänglighetskraven utifrån de befintliga förutsättningarna i de bärande konstruktionerna, säger Johan Andersson som är chef för fastighetsutveckling på Ebo.

2:or i varierande storlek
Husets elva lägenheter får en standard med tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och mikrovågsugn. Ebo bygger tio tvårummare som varierar i storlek, den minsta på 32 kvadratmeter och de största på hela 74 kvadratmeter. I huset byggs även en (1 st) enrummare på 39 kvadratmeter och inflyttning är planerad till våren 2025.

Byggnaden mot gården som tidigare använts som lager ska rivas för att göra plats för ny utemiljö. Ebo har tillsammans med fastighetsägaren till den intilliggande tomten tagit fram en detaljplan för nybyggnation på tomterna, som sträcker sig från Södergatan och ner till Kanalgatan. Granntomten används idag till parkering. Tanken har varit att Ebo i ett samverkansprojekt ska bygga ett nytt bostadshus men ett oroligt världsläge och lågkonjunktur har lett till att planerna har pausats tills vidare.

Källa: Eslövs Bostads AB

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega