Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Newton

Så bytte Lasse jobb till förvaltare vid 50

Lasse Jägerstig, kundförvaltare, Stockholmshem.

– Jag önskar att jag hade haft modet att byta karriär tidigare, arbetet som kundförvaltare på Stockholmshem är det roligaste jag gjort i mitt liv, säger Lasse Jägerstig.

Från IT-säljare till förvaltare, hur kom det sig?
– Jag kände sista tio åren en allt större stress och press som säljare och ville ha ett tryggt, stabilt och roligt yrke. Jag sökte olika jobb inom fastighetsförvaltning men fick bara en massa nej då jag saknade utbildning.

Varför valde du att utbilda dig till fastighetsförvaltare på Newton?
– Först och främst är Newtons utbildning Diplomerad Fastighetsförvaltare en oerhört bra utbildning som är koncentrerad där du får lära dig det viktigaste om varje ämne: allt ifrån juridik till byggteknik. Alla ämnen du läser har du nytta av i din roll som biträdande eller förvaltare.

På vilket sätt har du haft mest nytta av din utbildning?
– Utbildningen blev helt avgörande för att få jobb, jag visade för fastighetsbranschen att det var det här jag ville satsa på.

Förbered dig före lektionen och repetera efteråt
– Jag ville lära mig allt och var nyfiken och då gick det också bra men något som jag vill dela med mig av är att läsa på inför varje lektion. Att vara väl förberedd och redan bekant med begrepp som gås igenom är snabbaste vägen till inlärning.

– Tro inte heller att du minns allt som sägs utan anteckna så mycket som möjligt under lektionen. Repetera gärna direkt efter lektionen genom att läsa igenom anteckningarna snabbt på tåget eller bussresan hem eller hemma vid köksbordet.

Dela med dig och bygg nätverk
– Deltagarna i klassen var engagerade och vi delade med oss av kunskaperna så ofta och så mycket vi kunde. Vi startade en facebookgrupp och samlade anteckningar, tips och material.

– Ju mer du hjälper andra desto mer får du också tillbaka.

– Att lägga till varandra på LinkedIn är bästa sättet att öka sitt nätverk. Även gästföreläsare, lärare och andra du möter i din utbildning lägger du till på LinkedIn och plötsligt har du flera kontakter i fastighetsbranschen på vägen mot ditt nya jobb.

Sök jobb direkt hos företagen
Lasse tycker att man kan strunta i platsannonser som rekryterare håller i, de väljer sällan ut dig utan erfarenhet. Sök istället på platsannonser som förvaltningschefer håller i.

– Jag mejlade flera olika chefer på Stockholmshem och fick till sist kontakt med en av cheferna som imponerades av mitt driv och förstod hur mycket jag ville ha jobbet som förvaltare. Jag fick börja med ett korttidskontrakt som biträdande kundförvaltare som sedan ledde till min nuvarande tjänst som kundförvaltare.

– Då du byter bransch och yrkesroll är det viktigt att vara prestigelös. Att börja på en enklare tjänst mot en lägre lön i början får du räkna med. Det blir många nej i början, men ge inte upp! Ju fler nej desto större chans till ett ja.

 5 tips på hur du byter karriär och får jobb

  1. Utbilda dig inom yrket och visa branschen att du satsar helhjärtat
  2. Använd studietiden till att bygga nätverk med blivande kollegor i branschen
  3. Läs på och förbered dig inför lektionerna och repetera mycket efteråt
  4. Sök jobb direkt hos företagen genom att skicka in spontanansökningar
  5. Var prestigelös och beredd på att börja på en enklare tjänst eller vikariat

 

Detta är Lasse Jägerstig, kundförvaltare, Stockholmshem
Började på Stockholmshem hösten 2018 på en visstidsanställning som biträdande förvaltare för att avlasta kundförvaltarna under tiden som man bytte fastighetssystem på fastigheterna. I dag är Lasse vikarierande kundförvaltare och ansvarar för fem områden och hyresgästerna i 800 lägenheter.

Vad är roligast med ditt jobb som kundförvaltare?
– Variationen på att lösa problem.  Arbetet innebär mycket kundkontakter och det är väldigt roligt att hjälpa alla olika slags kunder att lösa deras problem. Jag stortrivs med både kollegorna och arbetsuppgifterna. Det känns otroligt stimulerande att få ansvara för både kunderna och fastigheterna som de bor i.
Kontakta Lars: lars.jagerstig@stockholmshem.se

Fakta om Stockholmshem

  • Bildades 1937
  • Stockholms största bostadsbolag med cirka 55 000 hyresgäster
  • Cirka 450 anställda
  • 400 fastigheter, 27 480 lägenheter, 3 800 lokaler
  • Bygger och projektleder nya bostäder i Stockholmsområdet
  • Arbetar med social hållbarhet som innebär demokratiska och trygga boenden för alla
  • Läs mer om Stockholmshem här
Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega