Uppsalahem polerar spishällar istället för att byta ut dem

Med hjälp av polermedel från glasmästaren och en inte alltför dyr polermaskin fixar Uppsalahem till fula spishällar – istället för att byta ut dem. En vinst för både plånboken och miljön.

Fredrik Almqvist, Uppsalahem

Det är relativt vanligt för Uppsalahem att behöva byta hällar på spisar när en ny hyresgäst flyttar in. Man byter uppskattningsvis 20–30 hällar på ett år. Ofta handlar det inte om att byta på grund av slitage utan när de är inbrända eller fläckiga på ett sätt som inte går att åtgärda vid flyttstädningen.

För en tid sedan fick en medarbetare en idé; varför inte polera hällarna istället för att byta ut dem? Fredrik Almqvist, chef för elektrikerna och tvätt/vitvaruteknikerna på Uppsalahem säger att Uppsalahem kontinuerligt arbetar med förbättringar och uppmuntrar nya idéer.

– Vissa förbättringsförslag, såsom detta, kräver inte någon stor insats och vi testar dem genast för att se om de är praktiskt genomförbara, säger han.

Polermedel från glasmästaren
Således införskaffades en polermaskin och man genomförde tester i liten skala med olika polermedel. Ganska snart insåg de att konceptet skulle fungera, men de behövde hitta rätt polermedel för att det skulle bli effektivt.

Genom brainstorming kom de fram till att glasmästare och bilrekondare ofta använder polermedel för att polera fönsterrutor och ge härdade glasrutor ny glans – på så vis fann man det optimala polermedlet för sitt ändamål.

Konceptet har visat sig vara framgångsrikt och nu implementerar man det som en standardpraxis; att alltid försöka polera bort vissa skador på hällarna istället för att byta dem ut.

Ekonomisk och miljömässig framgång
Det visar sig även att det är ett framgångsrecept, rent ekonomiskt.

– Inköp av maskin och polermedel kostar under 5 000 kronor, så redan efter att ha polerat två hällar har vi ekonomiskt sett gått plus, säger Fredrik Almqvist.

Han berättar att en ny häll kostar knappt 3 000 kronor och tar två timmars arbete att byta ut. Att polera en häll kostar ungefär 50 kronor i polermedel och förbrukningsmaterial och tar en timme att genomföra. Förutom den ekonomiska vinsten ser man även den miljömässiga.

– Detta innebär en betydande minskning av koldioxidutsläpp eftersom vi undviker att byta ut fullt fungerande elektronik.

Fortsatt utveckling
Man har tyvärr stött på lite svårare fall, då man inte har lyckats polera ytan. Det har varit hällar där aluminiumkärl har bränt fast i glaset. Men man tänker testa att gå på med annan sliptrissa.

– Idén och genomförandet är under utveckling och på sikt kommer vi veta vid första anblicken vad vi kan åtgärda och vad vi inte kan åtgärda med metoden, säger Fredrik Almqvist och avslutar:

– Att den är under utveckling stoppar oss inte från att göra det vi kan. redan nu. Men vi ser potential i att hitta ännu mer rationella metoder för att åstadkomma resultatet.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega