Varmvattenflödet är trögt och slösar energi, vad gör vi?

Varmvattnet bör komma snabbt när kranen sätts på. Tar det tid kostar det energi och pengar. Experten berättar om olika åtgärder för att komma åt problemet. Bland annat om en relativt okänd, men smart lösning, som minskar 40% av energiförlusten.

VVC (Varmvattencirkulation) är säkert en av de största energislösarna i flerfamiljshus och framför allt i nyare hus. Det som är intressant är att det finns ingen tid angiven i BBR, för hur länge man ska vänta på att vattnet ska bli varmt. Det som står är att väntetiden skall vara utan besvärande väntan.

I de allmänna råden anges ett exempel som säger att om flödet är 0,2 liter per sekund får det ta 10 sekunder innan tappvarmvattnet kommer. Förslaget i nya BBR säger att tappvarmvatten skall komma senast efter 3 liters spolande dock inom 30 sekunder. Detta gör att man kan minska antalet VVC ledningar.

När man bygger nytt idag beräknar man att VVC förlusterna skall vara 4 kWh/ m2 Atemp och år. När man senare mäter upp detta i färdiga hus ligger VVC förlusterna på runt 9 kWh/ m2 Atemp. Man undrar om det är fel på verkligheten eller beräkningen.

Vad är VVC?
Den vanliga lösningen är att man har ett tappvarmvattenrör som går till blandarna. För att det inte skall svalna så använder man ytterligare ett rör som leds tillbaka till UC (undercentralen). Med hjälp av en cirkulationspump pumpas vattnet runt.

Denna varmvattencirkulation VVC pågår årets alla timmar vilket ger onödiga värmeförluster. Oftast är dessa rör dessutom dåligt isolerade. Är det ett kontorshus där ingen är på helgerna så snurrar varmvattnet ändå runt hela helgen bara för att tappvarmvattnet skall vara varmt direkt när första hyresgästen skall diska ur en kaffekopp. Vansinnigt slöseri med energi tycker jag.

Lösningen VVCi – ett driftsäkert sugrör
I vissa fall samisolerar man tappvarmvattnet med VVC ledningen. Det tar mindre plats men är svårt att isolera på ett bra sätt. Brandisoleringen är svår att få dit eftersom det inte finns rörskålar till detta.

En mycket smartare lösning är att använda VVCi. Det är en lösning där man monterar VVC-ledningen inne i tappvarmvattenledningen. Fungerar i princip som ett sugrör och är lika driftsäkert. Det inre röret är typ ett böjbart Pexrör.

Enligt hörsägen är detta en lösning man började använda i Östtyskland på 1980-talet. Vid en intervju av en förvaltare i Potsdam (söder om Berlin) fick han frågan om det inte finns några nackdelar med denna lösning. Han hade identifierat ett och det var att VVCi inte har kommit tidigare.

Fördelarna med VVCi
En av fördelarna med VVCi-lösningen är att man bara har ett rör att montera och isolera. När tappvarmvattenröret är på plats skjuts det inre röret (VVC) in i tappvarmvattenröret vilket ger ett snabbare och billigare montage samt är dessutom den energisnålaste VVC lösningen.

Tyvärr är denna lösning ännu inte så känd bland VVS-konsulter och -installatörer. Det kanske beror få att man är van att debitera rör per meter och inte energisnåla lösningar. Så om ni frågar efter VVCi kommer ni säkert få höra en massa motargument kring lösningen. Men det visar bara en okunskap. Men en 40%-ig minskning av isolerförlusterna kan man väl inte tacka nej till.

Finns andra lösningar?
Jo, det gör det och det kan vara att man monterar en mindre VVB (varmvattenberedare) vid tappställen långt bort från tappvarmvattenberedningen. Då minska man onödiga förluster från VVC och tappvarmvattenledningar.

Man kan också sätta dit en vägghängd frånluftsvärmepump på 100 liter. Den kyler rummet där den sitter och kan också ta hand om värmeöverskott från elektrisk utrustning och kopiatorer.

Att sänka tappvarmvattentemperaturen kan man också göra men då är det viktigt att VVC-temperaturen inte understiger 50 oC. Det löser man genom att styra temperaturen på VVC-ledningen och flödet på cirkulationspumpen. Den ökar flödet vid temperaturer under 51 oC. Det kan sänka förlusterna med 5% eller energianvändningen med 1 kWh/m2 Atemp och år. Kanske låter lite men kräver normalt bara en timmes omprogrammering i DUC:en.

Man kan också slopa VVC ledningen och bara rotera tappvarmvattnet. Kallas för CVV. Cirkulerande varmvatten. En Brf i Trångsund gjorde detta och sparade 150 000 kWh per år. Ger bra driftnetto. Kalkylräntan var ca 25% på åtgärden.

Bra sätt att minska energiförlusterna från tappvarmvatten och VVC ledningar

  • Isolera mera.
  • Använd VVCi det vill säga invändig VVC.
  • Lokalt uppvärmt tappvarmvatten för att undvika långa varmvatten och VVC ledningar.
  • Se över möjligheten att ta bort VVC ledningar.
  • Bygg om till CVV (Cirkulerande varmvatten).
  • Ändra styrningen av tappvarmvattnet till VVC temperaturen

Roland Jonsson
Senior Energiexpert, tidigare Energichef på HSB, energikonsult på WSP, lärare på Stockholms Tekniska Institut, numera tf Driftchef på Nynäshamnsbostäder och konsult

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega