Partnertext från Vitec Fastighet

Psykologin som ledde till kortare duschtid

Vitec, Laholmshem och Väsbyhem har tacklat några av bostadsbolagens stora utmaningar – med hjälp av psykologer. Genom ett beteendevetenskapligt angreppsätt lyckades bolagen minska hyresgästernas el- och varmvattenanvändning med upp till 46 procent.

– Detta projekt är ett stort steg framåt i vårt strävande att bidra till en mer hållbar framtid. Genom att kombinera teknik och beteendevetenskap har vi kunnat identifiera och adressera de beteenden som hindrar hyresgäster från att minska sin energianvändning, säger Kristofer Olsson, produktstrateg och ansvarig för hållbarhetsarbetet på Vitec Fastighet.

Många av de utmaningar som bostadsbolag står inför går att koka ner till beteenden. Höga kostnader för felsorterat avfall? Hjälp hyresgästerna sortera rätt. Hög elförbrukning? Hjälp hyresgästen förstå vilka beteenden som hen bör ändra på, och se till att en sådan förändring lönar sig.

En riktad satsning med gott resultat
Tack vare en riktad satsning på just beteendeförändringar kring energianvändning kunde Vitec, Laholmshem och Väsbyhem kroka arm med beteendeexperterna på Nordic Behaviour Group. Tillsammans utvecklade de två typer av insatser i syfte att få till beteendeförändringar.

I Laholm var fokus på att minska den dagliga elanvändningen och i Upplands Väsby var det varmvattenanvändningen som skulle minskas.

Ny vy i plattformen
Under juni till oktober fick 400 slumpmässigt utvalda hyresgäster en ny vy i sin digitala boendeplattform, som hjälpte dem att förstå konsekvenserna som följer av hög el- och varmvattenanvändning. Detta ledde till att lågförbrukare minskade sin förbrukning med 46 procent, med en genomsnittlig minskning om nio procent. I Laholm, där fokus var på elförbrukningen specifikt sågs en minskning på fem procent.

– Projektet gav oss nya metoder att angripa hållbarhetsutmaningar och det har lagt grunden för fler fina samarbeten mellan mjukvaruexperterna på Vitec och beteendeexperterna på Nordic Behaviour Group, säger Azarina Bäckström, hållbarhetssamordnare på Väsbyhem.

Accelerera beteendeförändring
Utanför Sverige är den här typen av projekt vanliga för att accelerera den beteendeförändring som behövs för skiftet mot ett hållbart samhälle.

– Det här projektet visar hur kraftfullt det kan vara att tillämpa beteendevetenskap i praktiken och jag är väldigt tacksam för att våra projektpartners vågade testa ett, i Sverige, ganska nytt sätt att lösa problem på. Genom att förstå och påverka beteenden kan vi göra en verklig skillnad när det gäller att minska energianvändningen. Projektets resultat visar tydligt detta, säger psykologen Niklas Laninge, VD på Nordic Behaviour Group.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega