Familjebostäder i Göteborg har satsat på återbruk i en av sina ombyggnationer. Det är ett pilotprojekt som visar hur Allmännyttan kan gå i framkant för att minska den omfattande klimatpåverkan som fastighetsbranschen har, med hjälp av återbruk.
Genom att renovera Kustgatan istället för att blåsa ut allt har resultatet av Familjebostäder i Göteborgs återbruksrenovering blivit 44 nya bostäder och renovering av befintliga 99 lägenheter.
I projektet har man granskat varje materials möjlighet att återbrukas. Tekniska installationen har restaurerats och återanvänt. Man har testat olika tekniker för återbruka flera tunga rivningmaterial, som fasadelement och innerväggar.
Till exempel har fasadelement av sjösten demonterats och antagit ny form som bänkar på gården. Innerväggar och trappor har blivit sittbänkar och ytterkrukor i foajén. Tidigare solavskärmning har återanvänts till nya ljusarmatur i huset och i en lägenhet är all fast inredning, som exempelvis kök, återbrukad.
Beställaren har ansvaret
Familjebostäder anger detta nytänk som ett viktigt steg mot att kunna skala upp återbruket i sina projekt, för att nå en minskning av CO2-utsläpp till 2030, med 90%.
– Det är vi som beställare som har stort ansvar här. När det gäller rivningen kan vi ställa krav på rivningsentreprenören, att saker inte ska rivas, utan varsamt demonteras för att göras tillgängligt för återbruk. En annan sorts återbruk är att när vi ska bygga nytt, kan vi ha en lista på material som är återbrukade. Kanske från vårt eget material, men också från andra aktörer som vi köper in återbrukat material från, säger Mikael Lunneblad, KMA-samordnare på Familjebostäder.
Vinst för klimat och ekonomi
Johanna Andersson jobbar med Centrum för cirkulärt byggande, ett nätverk som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet. Hon och kollegorna jobbar för att få byggbranschen att använda mer återbruk.
– I ett sådant här projekt, så kan man ju se vinster utifrån klimatpåverkan, utifrån avfallsminskning och minskat resursuttag. Det ger också ett ekonomiskt incitament för många, även om det kanske är en ökad kostnad första gångerna man gör det. Men vi ser att i många projekt så har man antingen samma kostnader eller så blir det billigare. Effekten är ju att man visar att det går att bygga med återbruk.
”Vi har hamnat i framkant”
Mikael Lunneblad säger att Familjebostäder märker att återbruk är uppskattat hos hyresgästerna och att det är något som kan påverka fastighetsbranschen framöver.
– Hela bygg- och fastighetsbranschen står inför en utmaning att gå från det gamla sättet med linjärt materialflöde till ett mer cirkulärt materialflöde och hela den här omställningen innebär att man behöver jobba mer med återbruk. Vi har känt att vi har hamnat i framkant i de här frågorna och det vill vi absolut vara i framöver också, säger han.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Källa: Familjebostäder i Göteborg