HSB omvandlade källarlokal till grön odling

Foto: GrowPipes

Färska grönsaker och kryddor året om – odlade i fastigheternas tidigare outnyttjade källarutrymmen. HSB Living Labs pilotprojekt med vertikal odling visar att fastighetsförvaltare kan erbjuda mervärden till boende och hyresgäster.

Tänk dig att det är dags för middag, och det behövs sallad och färska kryddor. Men i stället för att ta dig till affären går du ner i källaren och klipper det du behöver från en prunkande växtvägg. Samtidigt passar du på att prata lite med din granne, som också är i lokalen för att skörda.

Att undersöka värdet med närodlade grödor inne i fastigheter var tanken när HSB började utforska möjligheterna att odla vertikalt med så kallad hydroponisk odling. Det som började som ett forskningsprojekt på HSB Living Lab, HSB:s forskningsarena för hållbart boende, har nu testats i verkligheten av två av HSB:s föreningar i Jönköping och Lund.

– Att kunna odla inomhus från frö till planta, och få tillgång till färska grödor under alla årstider, är självklart den stora vinsten. Men en väldigt rolig sidoeffekt var att odlingen ökade gemenskapen och känslan av tillhörighet bland de boende, och skapade möten mellan människor som inte kände varandra sedan innan, säger Linn Eriksson, kvalitets- och miljösamordnare på HSB Göta och projektledare för de två pilotprojekten.

Utnyttjar tomma källarlokaler
Hydroponisk odling innebär att odla på höjden i vertikala odlingsväggar, där plantorna växer i ett slutet system med vatten och näringslösning istället för i jord. Fördelarna är många. Odlingen är lättskött, yteffektiv och ger bra skördar eftersom plantorna hela tiden får optimala ljus- och näringsförhållanden. Att LED-lampor används, och dagsljus därmed inte behövs, innebär att fastighetsförvaltare kan ge nytt liv åt mörka källarlokaler.

– Det här skapar möjligheter att använda fastigheter på ett bättre sätt, och använda lokaler som annars mestadels står tomma. Vi använde ganska outnyttjade lokaler utan fönster, bland annat en gammal panncentral, säger Linn Eriksson.

Ingen krånglig utrustning
Allt ifrån sallad och kryddväxter till bönor, sockerärtor och gurka odlades med framgång i pilotprojekten, där frivilliga odlingsgrupper i föreningarna ansvarade för planeringen och skötseln. HSB använde ett svensktillverkat, patenterat odlingssystem och leverantören hjälpte till att sätta upp väggen och har bistått med teknisk support. Samtidigt framhåller Linn Eriksson att både installation och hantering av odlingsväggarna är enkel.

– Det här är ingen krånglig utrustning, de moment som ingår klarar de flesta med en skruvdragare och eget tänk. Och när väl odlingen är i gång krävs inte mer än 15 – 20 minuters tillsyn per dag. Man får väldigt mycket för så liten arbetsinsats! säger hon.

Ekonomiska, miljömässiga och sociala värden
HSB har nu utvärderat pilotprojekten, och konstaterar att de gemensamma odlingarna tillförde stora ekonomiska, miljömässiga och sociala värden.

– Med tanke på dagens matpriser är det fantastiskt att kunna erbjuda en möjlighet till egenodling, som dessutom är miljömässigt hållbar eftersom den bidrar till minskad transport och import av grödor. Utrustning och installation var inte någon stor kostnad, och eftersom vi använde LED-lampor blev inte heller elförbrukningen särskilt hög. Trivseln i fastigheten ökade, och ett tydligt tecken på att projekten var lyckade är att båda föreningarna ville köpa loss utrustningen och driva vidare odlingen efteråt, säger Linn Eriksson.

Kan öka fastighetens attraktivitet
HSB:s projekt riktade sig till bostadsrättsföreningar, men Linn Eriksson ser stora möjligheter för fastighetsförvaltare som hyr ut bostads- eller företagslokaler att genomföra liknande satsningar.

– Absolut! Det kan ge många mervärden och öka fastighetens trivselfaktor och attraktivitet. Jag tror också det är ett sätt att visa sitt hållbarhetstänk och stärka anseendet som hyresvärd, säger hon, och fortsätter:

– Ett tips är att undersöka intresset bland hyresgästerna först, eftersom det behövs en odlingsgrupp som engagerar sig. Man behöver också ha koll på förutsättningarna i lokalerna. Men man kan börja med att testa i liten skala. På min arbetsplats skulle vi exempelvis gärna ha en liten odlingsvägg i fikarummet. Så coolt det hade varit att plocka lite sallad från väggen till sin lunchlåda.

Fyra tips för att erbjuda vertikal odling i fastigheten

  • Undersök lokalförutsättningarna. Odlingen är yteffektiv, men behöver viss takhöjd. El och tillgång till vatten behövs. Betonggolv/golvavlopp och fönsterlösa utrymmen är att föredra.
  • Undersök intresset – och visa på vinsterna. Ett visst engagemang och ett skötselschema krävs, om inte förvaltaren tar på sig skötseln. Visa på vinsterna med hållbart, närodlade grödor.
  • Få koll på ekonomin. Undersök olika leverantörer av odlingsväggarna. El- och driftskostnader är låga, och odlingen kan skördas och pausas vid behov.
  • Tänk kreativt. Eftersom odlingen saknar jord är den ren och kan därmed även placeras i utrymmen som tvättstugor eller kök.

Text: Ulrika Ernström
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega