Stadsodling – en växande trend hos Stockholmshem

Allt fler hyresgäster hos Stockholmshem vill odla på sin gård. Höjda matpriser, intresse för närmiljön och en ökad tanke på vad vi äter kan vara några orsaker. Resultat: biologisk mångfald, finare utemiljöer samt bättre kontakt mellan grannar.

Odlingstrenden växer för varje år hos allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem. Allt fler vill odla där de bor. En del vill ha egna odlingslådor medan andra kvartersodlar tillsammans med grannarna eller bildar lokala odlingsföreningar.

Själva odlandet är viktig men bara en liten del av allt det positiva som kommer ur en odlingsgemenskap.

Ladan Odaway, Stockholmshem. Foto: Bengt Alm

– Att få möjlighet att odla även om du inte har en egen trädgård är positivt för alla. Förutom närodlat ätbart så bidrar det till biologisk mångfald och skapar mötesplatser som är viktiga för trivsel och trygghet, säger Ladan Odaway, kundförvaltare i Hässelby Strand, ett område där odlingsintresset är väldigt stort.

Att odlingarna ligger på gårdarna skapar nyfikenhet, både hos vuxna och barn.

– Barnen är ofta jätteintresserade, de vill lära sig och själva delta i odlandet. När barn blir intresserade så inspirerar de ofta sina föräldrar, säger Ladan Odaway.

Stockholmshems egna trädgårdsmästare skapar fler platser för hyresgästernas odlingar varje år. Ett par exempel är Hökarängen, där antalet odlingslådor har ökat med 120 procent jämfört med förra året och Sköldgatan på Södermalm där en odlingsgrupp delar på 50 pallkragar.

Odling hos Stockholmshem

  • Stockholmshem uppmuntrar odling i alla sina områden där det är möjligt, genom att stå för material som till exempel odlingslådor/pallkragar och jord.
  • För femte året erbjuder Stockholmshem kvartersodling för sina hyresgäster i Hässelby och Rinkeby i samarbete med stadsodlingsexperter från Boodla. Totalt fyra olika kvartersodlingar. Grannarna som odlar tillsammans får stöd av Boodla under hela säsongen.
  • Tillsammans med Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stadsholmen erbjuder Stockholmshem olika sommaraktiviteter för barn och ungdomar. De är helt gratis eller kraftigt rabatterade. En nyhet för sommaren 2022 är kostnadsfria odlingskurser speciellt för barn i samarbete med Tensta Konsthall.
  • Bolaget stöttar också lokala odlingsföreningar som hyresgäster startat, till exempel i Solberga och Gubbängen.

Källa: Stockholmshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega