Newsec och Uppsalahem framtidssäkrar fastigheter med digitalisering

Åsa Engström, IT- och digitaliseringschef, Uppsalahem och Christoffer Börjesson chef för Digital Accelerator, Newsec


Uppsalahem vill inom en femårsperiod framtidssäkra sitt bestånd genom att arbeta mer datadrivet. Tillsammans med Newsec inleder man en digital- och energitransformation för att möta krav och mål med resurseffektivitet i 700 fastigheter.

Dagens fastighetsägare står inför en mängd olika utmaningar med ökat fokus på hållbarhet, omfattande förändringar i energisystemet, ökade krav på elektrifiering och att i större utsträckning kunna möta omvärldens resursbehov och förändrade förutsättningar i prismodeller och lagkrav.

För att förenkla den resan och stötta fastighetsägare har Newsec tagit fram ett koncept som kallas ”det smarta fastighetsbolaget”.

Samarbetet som Uppsalahem inleder med Newsec omfattar strategi, koncept och färdplan för implementation av bland annat teknik för säkra nätuppkopplingar, sensorer, automationslösningar och AI-värmestyrning.

Pilotstudie ska skalas upp
I första fasen handlar det om en pilotstudie och skapa förutsättningar för att på sikt skala upp.

– Nu tar vi ett rejält kliv mot den smarta fastigheten med Newsecs hjälp. Samarbetet är en viktig pusselbit för oss och om några år så tror jag vi ser ett helt annat Uppsalahem när det gäller uppkopplade, hållbara och resurseffektiva hus. Vi har valt ut en lagom komplex fastighet som startpunkt, för att kunna laborera och testa olika metoder, säger Åsa Engström, IT- och digitaliseringschef på Uppsalahem.

En mall för andra fastighetsbolag
I ett första steg kommer Uppsalahem att testa konceptet på fastigheten Einar med 21 lägenheter, som ligger centralt vid Vaksala torg i Uppsala. Ett intelligent styrsystem som justerar värmen kommer att installeras som hoppas ge en besparing om 8-16%. Målet är att hålla ett jämnare inomhusklimat som är bättre anpassat efter både väder och skiftande elpriser.

– Konceptet ”det smarta fastighetsbolaget” hjälper fastighetsbolag att skapa en röd tråd i sin förändringsresa att få smartare fastigheter, men också en organisation som kan arbeta på helt nytt sätt med den nya tekniken. Vi är glada att Uppsalahem gör denna resa med oss och blir en mall för hur andra fastighetsbolag kan arbeta på bolagsnivå med tydliga steg och implementeringspaket för att framtidssäkra sitt bestånd, säger Christoffer Börjesson chef för Digital Accelerator, Newsec.

Källa: Newsec

Smarta Fastighetsbolag

Konceptet som Newsec utvecklat kallas ”smarta fastighetsbolag” och baseras på ett samarbete med ÖBO (Örebrobostäder) där man arbetar tillsammans för att exportera och implementera ett beprövat industriellt koncept för minskad energianvändning, förbättrat inomhusklimat och minskad miljöpåverkan hos andra fastighetsbolag.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega