Tunga fastighetsbolag deltar i projekt för öppna plattformar för fastighetsautomation


Riksbyggen, Vasakronan och Akademiska Hus är några av aktörerna i ett samarbetsprojekt som ska hitta lösningar för öppna plattformar och modeller för fastighetsautomation.

En stor utmaning för fastighetsbranschen är att minska sin klimatpåverkan.

Genom driftsoptimering kan man reducera sina byggnaders energianvändning. Därför är branschen så intresserad av digitalisering som effektiviserar driften och därmed klimatarbetet.

Problemet är att många av de företag som erbjuder digitala lösningar har olika system – som ofta inte pratar med varandra.

Det man letar efter är så kallade ”öppna plattformar” för fastighetsautomation, som kan bidra till en jämställd marknad för hållbara systeminnovationer, smart styrning och lägre och mer flexibel energianvändning i fastigheter.

– Öppna plattformar ger fler aktörer möjlighet att bygga och lansera bättre verktyg för till exempel styr- och reglerteknik, underhåll samt visualisering som kan accelerera omställning mot energieffektivitet säger Sofia Stensson, forskare på RISE som är en av deltagarna i projektet och fortsätter:

– Idag saknas infrastruktur som möjliggör en snabbare uppskalning av energi- och flexibilitetstjänster. Det är den här infrastrukturen som vi ska bygga i projektet. Den långsiktiga visionen är att möjliggöra installation av datadrivna lösningar i fastigheter lika enkelt som man installerar en mobilapp på telefonen.

Ska ta fram gemensam standard
Samverkansprojektet Öppna plattformar för fastighetsautomation ska skapa förutsättning för uppskalning genom att ta fram gemensamma branschstandarder. Projektet startade med en initial kickoff den 22 september då alla 24 deltagare samlades för första gången.

En av de deltagande fastighetsbolagen är Riksbyggen:

– Riksbyggen är med och bidrar i detta mycket spännande och viktiga samverkansprojekt med målet att göra det enklare för kunder och leverantörer att skapa energidigitala fastigheter, Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

 

Fakta

Samverkansprojektet Öppna plattformar för fastighetsautomation pågår under två år och finansieras av Vinnova samt genomförs med flera projektpartners: ABB, Akademiska hus, Bengt Dahlgren, Ecoguard, Egain, ElectriCITY, IDUN, IMI Hydronics Engineering, Installatörsföretagen, KTC, Moldeo, NIBE, Nordomatic, Rebase/Greenlytics, Renbloc, Riksbyggen, Sensative, Siemens, Skanska, Stockholm Exergi, Swegon, Systemair, Vasakronan och Öresundskraft.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega