Analog aktivitetstavla ska odla grannsämjan

Industridesignern Sofia Ljung har kommit på ett sätt att underlätta granngemenskapen. Hon har tagit fram en analog aktivitetstavla, ”Grow Social”, som nu testas i en trappuppgång hos Stockholmshem.

Önskas promenadkompis? Någon som kan bära hem en extra påse från affären?

En plupp på rätt ställe kan vara början på en underbar vänskap.

Bidra till välmående
– Grow Social växte fram under mitt examensarbete i Industridesign under våren 2020, innan pandemin drabbade världen, berättar Sofia Ljung. Jag ville undersöka hur jag genom design kan bidra till ökad social interaktion mellan grannar och därigenom bidra till välmående. I projektet kom jag i kontakt med Stockholmshem. Det blev starten på vårt samarbete. Den lekfulla tavlan är tänkt att underlätta för grannarna i ett trapphus att kommunicera om olika saker. Det kan vara funderingar som rör huset eller området, och att hjälpa varandra eller kanske dela sticklingar och favoritböcker med varandra.

Viktigare än någonsin
Tavlan prövas nu i ett av Stockholmshems hus i Solberga inom projektet Gröna Solberga, en testbädd som bostadsbolaget driver tillsammans med IVL Svenska miljöinstitutet. Här kan mindre företag och aktörer testa och utveckla och demonstrera hållbara idéer och teknik i verklig miljö.

– Kanske har kontakten med grannar aldrig varit så viktiga som nu. Grannar finns nära till hands och med Grow Social vill vi visa att steget att ses eller ta hjälp av varandra inte behöver vara så stort, säger Lena Hanses som är projektledare för Gröna Solberga.

Källa: Stockholmshem

Fakta om Gröna Solberga
Testbädden och utvecklingsprojektet Gröna Solberga ligger mitt i Stockholmshems bostadsområde. Här kan små och medelstora företag tillsammans med bolaget och hyresgäster testa och utveckla hållbara lösningar på fastighetsbranschens utmaningar. Exempelvis dagvattenhantering för att ta hand om ökade vattenflöden, utvecklad avfallshantering eller delningslösningar – att dela, låna, och hyra av grannen för att minska konsumtion.
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega