Fler unga får jobb hos Stena

Stena Fastigheter utökar sin satsning på unga och ger ungdomar chansen att jobba även på andra lov än sommarlovet. Det är både nyttigt och kul, säger sportlovsjobbarna Tomas Matty och Allend Taib.

Bolaget har de senaste åren erbjudit minst 300 sommarjobb varje år i Stockholm, Göteborg och Malmö. I fjol under pandemin utökades antalet jobb till 365. Från i år anställer Stena ungdomar under sport-, påsk, och höstlov.

– Vi såg att det fanns ett intresse att jobba även andra tider på året och att det även finns ett behov av hjälp hos oss, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter i Stockholm.

Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena

Bra för våra områden
Hon har varit med att ta emot många ungdomar på deras första anställning och anser att ungdomssatsningen är en viktig del av Stenas arbete.

– Vi ska göra det som är bra för våra områden och vi ser nu särskilt i coronatider ett ökat behov för ungdomar att få jobba. Om vi kan bidra till att de får sin första rad på cv:t tjänar området på det både på kort och lång sikt. Extra roligt är det förstås när man några år senare får vara referens när de söker andra jobb, säger Sarah Pettersson.

Rent och snyggt längre
Men ungdomsjobben ger också mycket tillbaka.

– För oss är det viktigt att ha rent och snyggt i våra områden. Vi ser när ungdomar hjälper oss att det hålls finare längre. De känner stolthet över det de bidragit med och säger till kompisarna att här skräpar vi inte ned, för här har jag städat hela sommaren eller här har jag målat de här bänkarna. Det är den stora affärsnyttan för oss, att det hålls rent och snyggt.

Ungdomarna får till exempel städa cykelrum och källarförråd, måla och olja in bänkar och rensa ogräs.

Skoj att bygga en relation
Tomas Matty och Allend Taib, båda 17 år, jobbade i somras tre veckor i Sätra och Skärholmen med att tömma källarförråd, måla väggar och dörrar, plocka skräp och rensa ogräs.

– Vi blev överraskade av hur många som inte tömmer sina förråd när de flyttar. Det var bland annat gamla tv-apparater från 90-talet.

Nu ska de också jobba på sportlovet.

– Det var roligt att de frågade om vi ville jobba igen. Det är skoj att bygga en relation till företaget.

Bästa med jobbet
Vad är det bästa med jobbet?

– Det är kul att träffa andra ungdomar och vara lite nyttig, inte bara sitta hemma och hänga på loven. Det är bra för cv:t. Det är nästan bara Stena som erbjuder jobb till oss som är under 18 år.

– Och så känns det förstås jätteskönt att kunna tjäna sina egna pengar.

Och vad gör ni med alla pengar?

– Haha, jag har sparat alla mina, säger Allend

– Nej, jag har investerat mina i aktier och fonder, berättar Tomas.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega