Fler dör i bränder 2020

Räddningstjänstens statistik över de vanligaste brandorsakerna. Källa: MSB:s statistikdatabas.

I år ökar antalet dödsfall vid bränder i hemmet. Brandingenjör Lars Brodin på Brandskyddsföreningen hjälper dig att förbättra brandsäkerheten.

Sverige har haft en nedåtgående trend med en bra bit under 100 dödsfall i bostadsbränder de senaste åren. Men redan nu visar statistiken att det blir ett trendbrott i år.

Fram till och med oktober i år hade 88 svenskar omkommit i bostadsbränder, vilket kan jämföras med 71 under hela 2018 och 76 under hela 2019.

– Det tyder på att det kommer att bli ganska många dödsfall i år jämfört med tidigare år. December är ju en månad då många brukar dö i bränder, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Förvaltarforum intervjuade honom för att ta reda på hur brandsäkerheten kan förbättras.

Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

Vilken är den allra vanligaste orsaken till att folk dör i bränder i hemmet?
– Ser man till alla orsaker så är det rökning som är den vanligaste orsaken till att människor dör i bränder, svarar Lars Brodin.

Kan man se någon trend när det gäller de vanligaste brandorsakerna?
– Tittar man på trenden i bostäder kan man se att i flerfamiljshus blir det mer och mer vanligt att spisen är brandorsak. Bränder på grund av glömd spis i flerbostadshus har ökat sedan 15–20 år tillbaka med en stigande trend.

Vad är ditt råd till fastighetsägare som vill öka brandsäkerheten?
– Det absolut viktigaste är att man har brandvarnare och det är ju ett lagkrav idag. Sedan behöver man påminna om att brandvarnare ska kontrolleras och att man måste byta batterier. I samband med att man gör det behöver man också dammsuga dem eftersom de flesta brandvarnare är optiska och är det damm i vägen fungerar inte fotocellen. Man bör även uppmuntra boende att ha brandsläckare och brandfilt. Trist om man upptäcker en brand men inte kan göra något åt det.

Vad bör fastighetsägare tänka på under pandemin när det gäller brandrisken?
– Vi ser ju trenden att fler dör i bränder. Det tyder på att fler är hemma nu. Och då ökar sannolikheten att det uppstår en brand.

Vad beror det på att vi får allt fler spisbränder?
– Det kan bero på en åldrande befolkning som bor kvar hemma. Dels att man glömmer, dels att man inte klarar att släcka en brand och ta sig ut. Det kan också vara problem att upptäcka branden, eftersom inte alla äldre hör en brandvarnare.

Vilka åtgärder kan skydda äldre från bränder?
– Vi pratar om individanpassat brandskydd, så att man får ett förhöjt brandskydd från den stund när man börjar få hjälp från hemtjänsten. Det finns ju bostadsanpassning enligt lagen om bostadsanpassningsbidraget. Då kommer någon hem när man får behov av hemtjänst och ser vilka behov som finns, till exempel att ta bort trösklar. Men där kan spisvakt också vara en sådan åtgärd. Vi på Brandskyddsföreningen skulle gärna se att man fick in fler åtgärder som har med brandsäkerhet att göra.

Kan man förebygga spisbränder genom att byta till nya induktionsspisar?
– Induktionsspisarna är ju säkrare eftersom de inte blir varma om man inte har en magnetisk kastrull eller stekpanna som står på spisen. Så är det tomt på spisen och du till exempel har hushållspapper i närheten kommer det inte börja brinna eftersom spisen stänger av. Däremot stänger de inte av om du har en kastrull med olja på spisen som börjar brinna.

Vilka andra sätt finns att förebygga spisbränder?
– Då måste man ha en spisvakt om spisen ska stänga av. Men det är tyvärr inget som är standard i spisar, men man skulle önska att det var det. Sen finns det lite olika varianter av spisvakter. De kan detektera på rök eller värmeutveckling. Nu finns en standard indelad i olika kategorier som är framtagen för spisvakter eftersom en del bara stänger av strömmen, men de mer avancerade har någon form av släckningssystem som kan släcka en brand.

Var är behovet av spisvakter störst?
– I trygghets- och äldreboenden borde man definitivt ha spisvakt som standard.

Hur vanligt är det att levande ljus orsakar bränder?
– Levande ljus är fortfarande en vanlig brandorsak i december, men inte den vanligaste, utan det är glömd spis.

Vilka är dina råd när det gäller levande ljus?
– Jag tycker att det bästa rådet är att man ska tänka efter i förväg. Även om man glömmer släcka ett ljus ska det inte kunna bli en brand. Då vill det till att man har obrännbara ljusstakar och att ljus inte står för nära något som kan börja brinna.

Varför inträffar de flesta bränderna i december?
– Det finns flera orsaker till det, till exempel att man är mer inomhus, lagar mer mat, tänder fler levande ljus och eldar mer i eldstäder.

Ska hyresgäster stanna hemma om det börjar lukta brandrök?
– Vid en vanlig lägenhetsbrand är varje lägenhet en brandcell som ska kunna stå emot en brand i minst 60 minuter. Under den tiden ska räddningstjänsten ha kommit fram och släckt branden alternativt hjälpt de som är hotade i sin lägenhet. Det har funnits tillfällen där det inte har fungerat och elden har spridit sig mellan olika lägenheter, men det tillhör ovanligheterna. Mitt råd är att om man ser synlig rök ska man inte ge sig ut i trapphuset. Är det bara röklukt och man inte ser någon rök är det däremot inte fel att utrymma huset.

Vad ska man tänka på när man laddar mobiler och datorer?
– Har man datorer på laddning i sängen eller i soffan ökar risken för brand. Att ladda på dagtid är att rekommendera, men jag laddar ofta själv telefonen på natten eftersom det är då jag inte använder den. Men då bör man tänka på två saker, dels att man har en brandvarnare i eller utanför sovrummet, dels att man när man laddar sin apparat ska göra det i en miljö där det inte blir någon brandspridning, så att man har fritt och öppet kring apparaten. Datorer behöver ju kylning när de laddas, så man får inte täcka för fläkten.

Hur ska man ladda batterier till elcyklar?
– Cykelbatterier måste man vara försiktigt med när man laddar och helst ladda utomhus, till exempel på en balkong. Det är kraftfulla grejor och börjar de brinna är det svårt att släcka och komma åt. Då är det ännu viktigare att det inte är något brännbart i närheten. Ett annat problem är hoverboards, elektriska balansbrädor, som har brunnit mycket på senare tid när de laddas.

Var hittar man fler råd om brandsäkerhet i flerfamiljshus?
– Det finns en väldigt bra information från MSB som riktar sig just till fastighetsägare som har flerbostadshus och styrelserna i bostadsrättsföreningar, säger Lars Brodin.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega