Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?
Partnertext från Atrium Ljungberg

Gränslös fastighetschef

Fastighetschef Robert Otterstål siktar högt. När det gäller hus är han nöjd med 23 våningar. Men för sin egen karriär sätter han inga höjdgränser. Viktigast i vardagen är dock nöjda kunder.

Vi börjar vid en modell av den växande stadsdelen Sickla inne på Roberts kontor. Hans ansvarsområde som fastighetschef innehåller 100 000 kvadratmeter kontor, bostäder, hotell, förskola och vårdcentral.

– Det är detta som är det fascinerande med Atrium Ljungberg, vi skapar och förvaltar levande stadsdelar där människor både bor och arbetar, säger Robert.

”Behöver ny skyskrapa”
De genomskinliga fastigheterna på modellen är kommande projekt. Robert kallar sig sann optimist och tror att det mesta blir verklighet, bland annat det 23 våningar och 113 meter höga huset som förutom kontor ska innehålla Sickla station när den blå tunnelbanelinjen är utbyggd österut om tio år. Då blir Sickla en knutpunkt mellan Tvärbanan, Saltsjöbanan och tunnelbanan.

– Detaljplanen är inte klubbad än. Men vi vill och Nacka kommun vill. Och jag behöver en ny skyskrapa, säger Robert skämtsamt när vi flyttat ut vårt samtal i junisolen med en kopp kaffe.

Han syftar på att han började sin fastighetskarriär hos Fabege i DN-skrapan år 2009. Efter en tvåårig KY-utbildning, fastighetstekniker med miljöprofil, arbetade Robert först som drifttekniker och sedan driftledare i den 102 meter höga byggnaden.

Gröna ambitioner
Miljöaspekten är fortfarande en drivkraft för Robert.

– Det handlar dels om sunt klimat för människor i kontor och bostäder, dels om att bygga klimatsmart. Grön certifiering har dessutom ekonomiska fördelar, till exempel när det gäller att få lån.

Efter åren i DN-skrapan tog Robert ytterligare ett karriärkliv, gick en utbildning till diplomerad förvaltare och fortsatte till Arenastaden i Solna, där han bland annat hade förvaltaransvar åt storkunder som Telia och Ica.

Till Atrium Ljungberg blev han ”headhuntad” i september i fjol, berättar han.

Jobbar på hemmaplan
– Förutom lockelsen att få jobba med en hel levande stadsdel hamnade jag  i min egen kommun, Nacka. Jag bor i Saltsjö-Boo med fru och tre döttrar. Det känns bra att jobba på hemmaplan, säger Robert, som nu även sitter med i kommunens näringslivsråd.

Att ha nära till jobbet har stora fördelar, både för miljön och rent personligt, menar Robert.

– Jag har räknat ut att jag sparar 600 timmar per år genom att inte sitta i bilen och köra till Solna tur och retur. Jag önskar och hoppas att stora företag norr om staden på sikt kan dela upp sig och ha kontor även här på den södra sidan där det bor väldigt många människor.

I resonemanget ingår uppenbarligen att Atrium Ljungberg då skulle få ännu fler kunder i Sickla.

Människokännare och problemlösare
Innan Robert hittade sin nuvarande yrkesinriktning prövade han restaurang- och bilbranschen.

Han säger att han är säljare, människokännare och problemlösare i grunden och har lätt att entusiasmera andra. I sin nuvarande roll som fastighetschef jobbar han nära företagets affärsutvecklare.

– Ibland kanske jag vill lite för mycket och för fort. Men jag är bra på att lyssna både på mina åtta medarbetare och på min regionchef, Chris Helin.

Viktigast för Robert
Nöjda kunder är det viktigaste för Robert. Återkommande webbenkäter till hyresgäster angående bland annat klimat och fastighetsskötsel ger svar på tal.

– Jag är också ute mycket hos våra kunder och för en ständig dialog.

Vad tänker du om din framtida karriär?

– Under utvecklingssamtal brukar jag svara min regionchef att jag kan ta hans jobb. Eller varför inte bli affärsområdeschef? Eller kanske vd för ett börsnoterat företag. Jag ser egentligen inga begränsningar.

Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Gränslös fastighetschef"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega