Hos oss bor mer än 55 000 hyresgäster som behöver hjälp i stort och smått, varje dag, året om. Men vad händer i en extrem situation när våra områdestekniker inte kan besöka våra hyresgäster? Hur får vi verksamheten att fungera?
I ett extremt läge behöver alla tänka om, rutiner och arbetssätt måste ändras. Våra områdestekniker är de som rycker ut om kranen droppar eller tvättmaskinen i tvättstugan inte funkar. De har daglig kontakt med våra hyresgäster och fixar det som behöver fixas. Hur har deras jobb förändrats när de bara kan göra akuta jobb på grund av risken för smittspridning? Vad gör de på dagarna?
Är man sjuk är man hemma
Områdesteknikerna kan ju inte jobba hemifrån om de är snuviga eller hostar lite. Då måste de stanna hemma. Det betyder att många inte får gå till jobbet, och då måste de som är på plats täcka upp för sina kollegor.
– Nu arbetar vi över teamgränserna, alla ställer upp för varandra och är beredda att hugga i, berättar Tina Ajneling Danielsson, distriktschef hos Stockholmshem.
Tina berättar hur hon och hennes kollegor nu måste ställa om och planera på annat sätt. Som chefer måste de försöka jobba förebyggande och ligga steget före, inte alltid lätt när läget ständigt förändras. De senaste veckorna har de börjat varje morgon klockan 7 med att göra en närvarolista. Hur många är sjuka, vilka är på plats, vilka akuta jobb har kommit in och hur ser utvecklingen ut.
Hjälp till självhjälp
Björn von Köhler och Björn Håkansson är områdestekniker och jobbar normalt i Hammarby Sjöstad och Bagarmossen.
– Det är fullt upp fast vi bara gör akuta jobb. Nu hoppar vi ju in för sjuka kollegor och så tar vi tag i gamla surdegar, sådant som vi inte riktigt hinner med annars. Vi gör extra kontroller i våra hus och då hittar vi alltid nya saker att fixa. De här veckorna har gått extremt fort, säger Björn och Björn (också kallade insatsstyrkan av Tina).
Covid-19 till trots så funkar mycket som vanligt och saker går fortfarande sönder i husen. Områdesteknikerna rycker ut om det är akut, till exempel för att byta en trasig toalettstol eller blandare. Men de fixar också hjälp till självhjälp, det vill säga åker runt i stan och lämnar material till de hyresgäster som vill ha en badkarspropp, toalettsits eller fettfilter – mindre saker som de kan göra själva i stället för att vänta.
Fler ronderingar och nya arbetsuppgifter
De kontrollerar och fixar lägenheter som står tomma mellan hyresgäster. Och de tillbringar i stället extra mycket tid i allmänna utrymmen och kring husen. De byter ut lysrör i tvättstugorna till led-lampor och de sätter upp extra låsskydd och röjer efter rastlösa ungdomar.
Och när de går sina ronder passar de på att ta bort mindre klotter. Allt de kan göra för att spara både tid, pengar och göra det finare för de som bor i husen.
Nya arbetsuppgifter har tillkommit, som att sätta upp info om Covid-19 på olika språk i alla hus (och kolla att de sitter kvar). Eller att tillsammans med städbolagen städa ännu mer i tvättstugorna och torka av handtag, bokningstavlor och annat extra mycket.
Hur många akuta jobb som kommer in varierar, den senaste tiden ett till två om dagen. Men ju längre tiden går, desto mer blir akut.
– Jobben börjar samlas på hög. Det kommer att bli en brant kurva med arbeten när vi kör som vanligt igen. Men det är något vi får ta då, menar Björn och Björn.
Därför är det bra att jobba bort så mycket som möjligt nu, till exempel den årliga brandsynen som annars görs senare under året.
Glad att gå till jobbet
Alla tre är överens om att de saknar arbetskollegorna och att den sociala delen av jobbet är viktigare är man kanske tror. Det blir i stället mycket mejl, samtal och mess.
– Jag har aldrig tidigare studsat upp när väckarklockan ringer 05.30. Nu gör jag det och är jätteglad över att få gå till jobbet varannan dag, berättar Tina och fortsätter:
– Det här är en jätteutmaning. Som distriktschef är jag otroligt tacksam över allt engagemang från kollegorna och hur positivt de tar den stora omställning som detta ändå är. Alla är flexibla och kämpar på tillsammans. Vi gör det bästa av den här situationen och det gör mig jättestolt.