Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?
Partnertext från Newsec

Från Afghanistan till Sverige

”Sverige… vilken kyla, hur står ni ut? Det är ingen härlig känsla att svettas, men nu saknar jag det verkligen, säger Hakim som är praktikant på Newsec under ett år.

Hakim, eller Abdul Hakim Akbary som är hans fullständiga namn, har varit i Sverige i två år och går nu programmet RAMP (Rapid Acceleration Management Program) på Handelshögskolan i Stockholm. Programmet riktar sig till personer med akademisk examen som beviljats asyl i Sverige.

Studier varvas under ett års tid med praktik på ett svenskt företag och syftet  är att på så sätt påskynda integrationen och att tillvarata den kompetens som kommit hit på grund av krig och konflikter.

Bryter ned skillnader
Hakim är uppvuxen i Afghanistan där han har studerat och jobbat större delen av sitt liv. Nu berättar han om sina reflektioner kring att komma till ett nytt land och skillnaderna mellan att arbeta i Sverige och Afghanistan.

Att anpassa sig till en ny kultur och ett nytt språk är inte helt enkelt, som tur är verkar praktiken på Newsec bryta ner en del av skillnaderna.

Slipper rapporteringskulturen
– Jag har arbetat för flera organisationer under min tid i Afghanistan, både utländska och lokala, men om jag jämför min tid hos den afghanska regeringen med att jobba på Newsec är skillnaderna stora. Generellt sätt finns det en stark rapporteringskultur i Afghanistan där man detaljerat redogör för vad man sysslar med till sin närmaste chef, berättar Hakim.

– Vid affärsresor rapporterade jag till och med om mina privata upplevelser av staden, maten och hotellet. Detta främst för att garantera att jag verkligen fokuserat på affärsmålet. Här är det större tillit till medarbetarna, det finns en grundtanke att alla gör sitt jobb. Samma sak gäller lagkänslan som lyser starkt på Newsec.

Tacklar uppgifter tillsammans
Hans upplevelse är att man här i Sverige tacklar uppgifter tillsammans, i Afghanistan pratades mycket om ”team work” men egentligen jobbade de flesta utifrån sin egen agenda.

– En stor skillnad är även synen på miljön. Under min tid i Afghanistan var det mycket snack och liten verkstad, det var inte en fråga som prioriteras på samma sätt som i Sverige. Här har vi tydliga mål och arbetar aktivt för ett bättre samhälle.

Medarbetarna en tillgång
Hakim tänker ofta på hur mycket Newsec som företag bryr sig om sina medarbetare. Medarbetarna ses både som en tillgång och en viktig del av organisationen.

– Det är fint att se hur ett företag verkligen jobbar för att alla medarbetare ska må bra, trivas och utvecklas.

”Svenskar älskar att planera”
Något han däremot förundras över är hur mycket svenskar älskar att planera.

– Ni står redo långt innan det väl händer med milslånga förberedelser. I Afghanistan har man en annan filosofi, när problemet uppstår tar man hand om det då, ett lite mer avslappnat förhållningssätt kan man säga.

Många möten
En dag på Newsec består för Hakim av många möten och information där han fortfarande skuggar företagets Tekniska Chef, Richard Björn, för att lära sig systemen och arbetssättet på sin avdelning.

– Jag ser fram emot att få arbeta självständigt då detta är något jag är van vid från min tidigare karriär, men just nu ligger fokus på att suga åt mig så mycket kunskap som möjligt.

Förstå kulturen bättre
Även om Sverige är bra på många sätt saknar Hakim Afghanistan.

– Det är den kultur jag vuxit upp i med vänner och familj. Språket gör det svårt och jag är fortfarande för blyg för att använda svenska i större utsträckning på jobbet då jag inte vill säga fel. Alla kolleger är dock väldigt snälla och hjälper mig på traven. Min största utmaning i Sverige nu är att få ett jobb, lära mig språket och förstå kulturen bättre.

Komma in i samhället
– I skolan lär vi oss om allt från ekonomi och politik till värderingar och management med inriktning på Sverige och EU. Studierna i kombination med min praktik på Newsec hjälper mig att komma in i samhället på ett bra sätt, vilket gör mycket för min utveckling. Snart kanske jag till och med kommer att uppskatta den svenska maten, men jag tror dock aldrig att jag kommer att vänja mig vid kylan!

Mattias Johansson, chef för Newsecs svenska förvaltningsverksamhet är glad över att kunna erbjuda Hakim praktik.

– Vi  hoppas på att ge honom det stöd och den utveckling han förtjänar. Det är även jättebra för oss att få en inblick i företaget från ett nytt perspektiv med erfarenheter från en annan arbetskultur”, säger han.

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega