Nya regler för drönare

Från den 1 juli införs nya regler för drönare i hela EU. De nya reglerna innebär krav på registrering av operatörer och drönare samt utbildning av piloter.

För att underlätta utvecklingen av drönare och samtidigt behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken ökar, gäller nya drönarregler från och med den 1 juli 2020. Reglerna blir gemensamma inom hela EU, skriver Transportstyrelsen.

Enligt myndigheten ligger de nya reglerna relativt nära Sveriges nuvarande regler, men det blir nya krav på registrering av nästan alla operatörer och drönare och utbildning av piloter.

Drönare får också en ny indelning i kategorier utifrån risknivå. Drönare delas in i öppen, specifik och certifierad kategori.

Läs mer via länken till regelverket under artikeln, men kolla först Transportstyrelsens sammanfattning nedan.

De största förändringarna i korthet:

  • Nya krav på kompetens, både teoretisk och praktisk utbildning, som en drönarpilot måste ha för att få flyga med drönare.
  • Nya krav på registrering av drönaroperatörer av nästan alla drönare.
  • För drönare upp till 25 kg krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över människor (i de nuvarande reglerna gäller att man måste söka tillstånd för alla drönare över 7 kg). Dessa drönare omfattas av den öppna kategorin. Däremot kan tillstånd från andra krävas, som från Lantmäteriet för spridningstillstånd av bild och film eller från närmsta flygplats för flygning inom kontrollzon.
  • För drönare över 25 kg, och/eller som vill flyga utom synhåll, högre än 120 meter och i närheten av människor måste söka tillstånd hos Transportstyrelsen. Dessa drönare omfattas av antingen den specifika eller certifierade kategorin.
  • En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.

Källa: Transportstyrelsen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega