ISS säljer sista förvaltningen

I och med försäljningen av verksamhetsgrenen Fastighetsägare till Riksbyggen har ISS Sverige gjort sig av med alla sina förvaltningsuppdrag.

Avyttringen av verksamhetsgrenen Fastighetsägare, där bostadsrättsförvaltning utgör huvuddelen, är en del av ISS ökade fokus att ytterligare utveckla och växa inom sin kärnverksamhet, integrerade servicelösningar till kommersiella företagskunder.

Jonas Fagerström i ISS svenska ledningsgrupp.

Jonas Fagerström i ISS svenska ledningsgrupp förklarar att skälet till försäljningen är att ISS Fastighetsägare inte är en del av kärnverksamheten.

– Fastighetsägare har följt med förvärv som vi gjorde under 2000-talet för att bygga upp vår kompetens inom facility management. Där vilar vi på våra fem ben: Kontorstjänster, Mat & Dryck, Städtjänster, Säkerhet samt Teknik- och energitjänster. Då passar inte Fastighetsägare eftersom det framför allt är ekonomisk förvaltning av bostadsrättsföreningar, säger Jonas Fagerström.

Renodlingen klar
Processen att sälja verksamheter som inte passar i ISS kärnverksamhet har pågått under några år.

– Vi har ju sålt av andra delar tidigare. 2014 sålde vi bemannings- och rekryteringsverksamheten Personalhuset. Men ISS Fastighetsägare var sista delen som inte passade in i ISS strategi.

Jonas Fagerström berättar att det tog tid att sälja ISS Fastighetsägare.

Rätt köpare
– Vi har haft dialoger tidigare, men har inte hittat någon bra köpare. Den här gången gick vi ut brett och hittade en väldigt bra köpare. Riksbyggen kan ta över alla delar av kundbasen. De har inte bara bostadsrättsföreningar och ekonomisk förvaltning, utan de kan ta över helheten och därmed också behålla personalen.

Storleksmässigt utgjorde ISS Fastighetsägare en mycket liten del av ISS verksamhet. Av ISS Sveriges omsättning utgjorde ISS Fastighetsägare endast cirka 2 procent.

ISS Fastighetsägare har idag 74 medarbetare på tre orter i landet; Uppsala, Stockholm och Göteborg och samtliga har erbjudits anställning inom Riksbyggen.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega