… Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, som nominerats till en av de mäktigaste i Hållbarhetssverige, ett pris som delas ut av tidningen Aktuell Hållbarhet.
Hur känns det?
– Känns förstås jätteroligt, alltid kul att bli uppmärksammad för det man gör. Jag är ju ofta ute och pratar hållbarhetsfrågor. Det är viktigt att ge uppmärksamhet åt detta område även om hållbarhetsfrågorna i dag blir allt hetare. Jag vet inte vem som nominerat mig.
Varför är hållbarhet viktigt?
– Ur ett affärsperspektiv och för oss som arbetar med kommersiella fastigheter handlar det om att våra intressenter väljer oss även i framtiden, och då handlar det om att agera rätt redan i dag. Hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare för såväl medarbetare som kunder och investerare, och är därmed affärskritiskt för oss. Vi måste kunna erbjuda miljöcertifierade och effektiva lokaler ur ett resursperspektiv när det gäller energi, vatten och lokaler och investerarna ska gilla det vi gör. Dessutom är det ur samhällssynpunkt viktigt att vi som en stor aktör tar ansvar för vår verksamhet.
Vad är du mest stolt över i Castellums hållbarhetsarbete?
– Vi äger i dag flest miljöcertifierade byggnader i landet, över 150 objekt. De senaste tio åren har vi minskat våra klimatutsläpp med över 70 procent och minskat energianvändningen med cirka en tredjedel per kvadratmeter. Det är vi också stolta över.
– Dessutom har vi ett jättestort socialt engagemang där vi fokuserar på att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden genom vårt lärlingsprogram. Fyra procent (15–20 personer) av alla våra medarbetare ska varje år vara långtidsarbetslösa eller arbetslösa som får utbildning och handledning och en viktig första rad på sitt cv. 80 procent av alla som genomgått programmet har fått anställning antingen hos oss eller annan arbetsgivare. Väldigt lyckosamt.
Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för branschen i framtiden?
– Jag hoppas framförallt att vi ska hjälpas åt att minska den slit- och slängmentalitet som fortfarande råder i bygg- och fastighetsbranschen. Inte minst när det gäller kontorslokaler, där vi fortfarande kanske river ut ett fint kontor för att nästa kund vill ha nåt annat. Känns fel att fullgoda möbler och material bara blir avfall. Där finns mycket för oss att göra och det måste gå att tjäna pengar på att ta tillvara och sälja vidare denna resurs.
– Jag tycker också att måste bli ännu bättre på att sätta tuffa, mätbara mål som följs upp på ett trovärdigt och säkert sätt. Det gäller både oss i näringslivet men även samhället i stort. Vi får allt oftare frågor om hur vi bidrar till att uppfylla svenska och globala miljömål. Inom Castellum har vi nyligen satt upp mål och delmål i vår strategi mot 2030 vilket bland annat handlar om att bli klimatneutrala, 100 procent fossilfria fordon och bli ett helt jämställt bolag.
Titel: Hållbarhetschef på Castellum.
Ålder: 30 år.
Bor: Hyresrätt i Malmö.
Familj: Sambo och inom kort (denna vecka) två tvillingpojkar.
Intressen: Långdistans- och maratonlöpning.
Vinnaren utses i slutet av april.