”Vi upptäcker vad vi är bra på”

Mentorer och studenter på programmet Fastighetsföretagande vid Malmö högskola berättar hur man lär sig att välja rätt jobb.

Sedan 2014 kan alla studenter i årskurs tre delta i mentorprogrammet som fram till nu har haft ett 70-tal deltagare. Programmet genomförs i samarbete med Mie Jernbeck på Mentor International.

Ann-Charlotte Lyvall, programansvarig.

Syftet med mentorskapet är att stödja studenternas yrkesmässiga utveckling, skapa goda kontakter mellan student och yrkesliv och stödja personlig utveckling för både mentor och adept.

– Studenterna ser att det finns fler möjligheter när de har gått igenom det här mentorprogrammet, säger Ann-Charlotte Lyvall, programansvarig på Fastighetsföretagande.

Fokus på studenten
Anna Edlund, en av studenterna som deltar i mentorprogrammet, berättar att hon är väldigt nöjd med sin mentor.

Adepten Anna Edlund.

– Jag ville ha en ung och driven företagare och jag fick Per Svensson, vd på Croisette. Han är en klockren mentor för mig, säger Anna.

Hon tycker att mentorprogrammet är ett utmärkt tillfälle att få nya kontakter och få lära sig något om mentorns värld och erfarenheter. Men hon betonar att det inte är det allra viktigaste.

– Fokus i programmet ligger på studenterna, så att vi upptäcker vad vi är bra på. Det här är ett bra tillfälle att bolla idéer och drömmar med någon i branschen som kan ge konstruktiv kritik, feedback och mycket ”pep”.

Kritik och beröm
Mentorn ska inte säga till studenten vad hon eller han ska göra, utan det är studenten själv som ska komma fram till det. Men det handlar också om praktiska övningar.

Per Svensson har tittat på Annas CV och personliga brev och kommit med konstruktiv kritik. Och fyra medarbetare på Croisette övade en anställningsintervju med henne.

– Det gav jättemycket. Per har varit väldigt ärlig och gett både kritik och beröm, vilket är viktigt om man verkligen vill utvecklas. Han har också fått mig att våga söka mer kvalificerade jobb och att inse att vår utbildning och mina meriter är väldigt bra.

Vill ha ledarroll
Anna känner att hon har fått mer koll på vad hon vill göra och vad hon passar till.

– Jag tänkte att på sikt vill jag ha en ledarroll, men jag har inte låst mig när det gäller inriktningen än. Förra året var jag med och drev Bokorridoren som är en rekryteringsmässa där fastighetsbolag ställer ut på högskolan. Årets upplaga av mässan är den 9 mars och jag tänker gå runt där, prata med företagen och höra vad de erbjuder.

Men det är inte bara studenten som får något ut av mentorprogrammet. Samtidigt får mentorn tillfälle att själv fundera på sin yrkesroll och utveckling.

Mentorn Frida Lind.

Bättre på att leda
– Mentorskapet ger mig möjlighet att förbättra min egen kapacitet och flexibilitet som ledare samt följa min adept i sin utveckling, säger Frida Lind, mentor till studenten Ida Karlsson.

Frida är själv före detta student på Fastighetsföretagande-programmet och tog examen 2008. Hon arbetar som fastighetsförvaltare på MKB i Malmö.

Frida har varit med som mentor sedan starten av mentorprogrammet 2014 och tycker det ger henne mycket att få följa adepterna innan de ska ut på arbetsmarknaden.

– Det är roligt att kunna bidra till att studenterna får bättre kunskap om arbetsmarknaden och bättre självkännedom. De är inte alltid medvetna om sina kvaliteter, men det är inte jag som gör jobbet, utan det är de själva som genomför förändringen med lite stöd.

Störst effekt
För att underlätta karriärvalet brukar Frida fråga sina adepter vilka drivkrafter de har och vad som intresserar dem. Då blir det lättare att välja bort sådant som adepten absolut inte vill arbeta med eller inte är intresserad av.

– Då får man fler möjligheter kvar och missar inga chanser. Man håller alla dörrar öppna samtidigt som man själv är medveten vad man vill, vad man drivs av och är intresserad av.

Frida betonar att om studenterna ska nå sin fulla potential är det viktigt att de väljer ett jobb som de vill jobba med och som motiverar dem.

– Man måste alltid utgå från adepten. Det han eller hon är duktig på måste man förstärka och ta vara på. Det ger större effekt att bygga på sina styrkor än att förbättra sånt man kanske aldrig kommer att bli riktigt bra på.

Ställa krav
Utöver att adepten ska få en större förståelse för sig själv och sina egna drivkrafter jobbar Frida också med att vässa adeptens ansökningshandlingar och öva på jobbintervjuer där hennes kollegor på MKB har hjälpt till.

– Då lär adepterna sig vad de ska tänka på till nästa gång och som man brukar säga: övning ger färdighet. Det är klart att de måste göra sina egna misstag, men vissa saker kan man lära sig genom att coachas av någon som varit i samma situation.

Frida understryker att förberedelse är viktigt för att mentorsamtalen ska bli lyckade.

– Mina adepter får uppgifter som de ska göra till nästa samtal. Vi investerar i minst åtta träffar och det blir ju inte bättre än vad vi gör tillsammans.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega