Östersundshem kräver större höjning

Östersundshems vd Daniel Kindberg vill få råd att förbättra underhållet.

Östersundshems vd Daniel Kindberg vill få råd att förbättra underhållet.

Östersundshem vill ha en betydligt högre hyreshöjning nu jämfört med tidigare. Höjningen behövs för att kunna genomföra underhåll som hittills tvingats stå tillbaka.

Östersundshem yrkar på en hyreshöjning med 2,09 procent för 2017 när de nu inleder förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det skulle innebära en medelhöjning av hyran på cirka 100 kronor per månad, räknat på en genomsnittlig lägenhet i beståndet. (67, 3 kvadratmeter, månadshyra 4907 kr.)

Bolaget hänvisar till markant ökade kostnader för renhållning och vatten ökat markant. Dessutom finns brister i underhåll av många fastigheter.

Låga höjningar senaste åren
De senaste åren har hyreshöjningarna varit förhållandevis låga, under 2016 och 2015 resulterade förhandlingarna i höjningar på blygsamma 0,55 respektive 0,9 procent.

– Dock ser vi att de sammanlagda kostnaderna för drift och skötsel ökar mer än så inför nästa år – det gäller till exempel avgifter för vatten och renhållning, liksom ramavtal för hantverkare och yttre skötsel, säger Daniel Kindberg, vd för Östersundshem.

– Vi planerar att spendera minst 30 miljoner på underhåll nästa år – det rör åtgärder som länge har fått stå tillbaka till förmån för låga hyror. Som hyresvärd måste vi nu ta vårt ansvar och agera.

Ta hand om våra fastigheter
– Det är viktigt att människor har råd att bo, men det är också viktigt att vi kan ta hand om våra fastigheter och därmed hyresgästernas hem på ett hållbart sätt. Därför behövs den här höjningen, säger Daniel Kindberg och trycker på de förbättringar som hyresgästerna kan förvänta sig om nivåerna justeras:

– Vi ska förbättra fastigheternas underhåll, något som är mycket efterfrågat bland våra hyresgäster.

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega