Partnertext från Property Partner

Är branschen beredd att släppa in Gen Z i styrelserummet?

Nästa generation står redo men är Fastighetsbranschen beredd att öppna dörren till styrelserummen för dem? Dahlia Elfadil, Affärsutvecklare på Property Partner, kommer med övertygande argument för en öppning – och det är svårt att säga emot…

Det råder ingen tvekan om att fastighetsbranschen befinner sig vid ett vägskäl. Med snabba förändringar inom digitalisering, hållbarhet och nya affärsmodeller är det viktigt att vi vågar lyssna på nästa generation – Generation Z. De knackar på dörren till styrelserummen, och det är dags att vi öppnar för att inkludera deras perspektiv och insikter.

Unga talanger ger nya perspektiv
Traditionellt sett har styrelserummen ofta dominerats av äldre ledamöter, genomsnittsåldern på styrelseledamöterna inom OMX Stockholm 30, ligger på hela 57 år*.

Generation Z och millennials, som står för en tredjedel av världens arbetskraft och kundbas, kan bidra med unika insikter och idéer. Genom att ge plats åt dessa unga röster kan vi motverka ”groupthink” och skapa en kultur av innovation och kreativitet. Unga ledamöter är ofta modiga och utmanar konventionella tankesätt, vilket leder till mer dynamiska och mångfacetterade beslutsprocesser.

Mångfald berikar styrelserummet
När vi talar om mångfald i styrelserummet är det viktigt att förstå att åldersmångfald är en lika viktig aspekt som kön och nationalitet. 2024 var 55 % av de nya styrelseledamöterna i Sverige 2023 kvinnor, och 50 % hade internationell bakgrund*.

Genom att kombinera yngre och äldre perspektiv kan vi skapa en balans som tar hänsyn till både långsiktiga och kortsiktiga utmaningar. Detta berikar diskussionerna och hjälper oss att fånga upp nya idéer och trender, samtidigt som vi värnar om den erfarenhet och kunskap som äldre ledamöter besitter.

Hållbarhet och innovation i fokus
I en tid präglad av utmaningar som klimatförändringar och teknologisk utveckling är det avgörande att släppa in unga ledare i styrelserummen. Deras fokus på hållbarhet och digitalisering hjälper branschen att navigera framtidens krav. Genom att inkludera unga röster säkerställer vi en framtidsorienterad syn och långsiktig vision.

Detta är centralt för att adressera behoven hos kommande generationer och anpassa sig till föränderliga förväntningar på marknaden. Med fräscha perspektiv kan organisationer förbättra intressentengagemanget och attrahera toppkompetens.

En kultur av lärande och innovation
Att engagera unga talanger tidigt är också en investering i framtiden. Det hjälper till att skapa en kultur där lärande och innovation står i fokus, vilket är avgörande för att behålla talanger.

Förbereder vi nästa generation av styrelseledamöter kan organisationerna förbli smidiga och relevanta i en dynamisk affärsvärld. Detta skapar en positiv cykel av tillväxt och utveckling som gagnar både individer och företag.

Förbereda framtidens ledare
Ett centralt fokus för fastighetsbolag bör vara att aktivt förbereda yngre talanger för styrelsearbete. Detta inkluderar att erbjuda utbildningar inom styrning, ledarskap och strategi för att bygga deras kompetens. Genom att involvera dem i observatörsroller och rådgivande grupper får de värdefull insikt i beslutsprocesserna, vilket främjar både engagemang och innovation.

Ett inspirerande exempel är Aldermore Bank, som introducerade en ”lärlingstyrelseledamot” för att stärka mångfalden och förbereda framtida ledare, vilket i sin tur ökar förståelsen mellan styrelsen och de yngre medarbetarna.

Ett annat exempel är modejätten Gucci, som genom sin skuggstyrelse lyckades öka försäljningen från 3 497 miljoner euro till 8 285 miljoner euro på fyra år, mycket tack vare deras framgångsrika digitala strategier.

Öppna dörren för framtiden
Så, kommer ni nu att våga öppna dörren för Generation Z? Att släppa in Generation Z i styrelserummen är inte bara en fråga om att följa trender; det handlar om att säkerställa branschens framtid.

Fastighetsbranschen har nu en unik möjlighet att skapa en dynamisk och inkluderande kultur där olika åldrar och erfarenheter förenas för att möta framtidens utmaningar. Investerar vi i unga talanger och deras utveckling kan vi forma både motståndskraftig och anpassningsbar organisation, redo att ta sig an de krav och möjligheter som ligger framför oss. Låt oss öppna dörrarna och tillsammans bygga en hållbar framtid!

* Enligt 2024 Board Monitor Sweden

Dahlia Elfadil
Affärsutvecklare på Property Partner

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega