”Den glada proptech-tiden kan vara förbi”

Proptech-branschen har börjat ta till sig de utmaningar som mindre fastighetsägare har i sin förvaltning, menar Andreas Göth, vice VD på Property Partner.
– Det är mindre yviga idéer och mer fokus på tydliga kundvärden och smidiga lösningar. Det behövs!

Hållbarhetsfrågor i ett brett perspektiv har varit en röd tråd i Andreas Göths karriär. I grunden är han ekonom, men under tjugo års tid var han med och utvecklade ett bolag som sysslar med luftrening på arbetsplatser runt om i Europa, Japan och USA.

– Jag gillar att hitta nya smarta sätt att jobba effektivare och hållbarare, oavsett om det handlar om arbetsmiljö eller att förbättra interna processer.

Efter några år som VD på ett proptechbolag är han nu vice VD för Property Partner.

Berätta om din roll där!
– Dels har jag ansvar för ett antal kunder, men sysslar också med försäljning, anbudsprocesser liksom digital och hållbar affärsutveckling av bolaget. Vi är ett lite mindre bolag med ambitionen att växa med kvalitet. Vi vill vara en riktigt nära partner till våra kunder i den stora digitaliserings- och energiutmaning som vi står inför.

Vad är ert fokus i den utmaningen?
– Att förstå vilka behov som kommer att ställas på oss själva och på våra kunder. Där behöver vi utbilda och utveckla våra medarbetare så att vi höjer vår egen kompetens och hänger med i den snabba utvecklingen. Ytterligare en viktig del är att bygga ett ekosystem av samarbetspartners och lösningar som vi kvalitetssäkrar, även om vi inte står för alla lösningar själva.

Digitaliseringen går ju väldigt fort nu. Finns det fallgropar?
– Ja, särskilt för de mindre fastighetsbolagen som vi mest jobbar med. Hållbarhets- och energioptimeringskraven ökar i fastighetsbranschen, samtidigt som det kommer nya lösningar. Det kan vara svårt för ett mindre fastighetsbolag att orientera sig i det här landskapet. En viss lösning som du har nytta av måste ju också samverka med dina andra system.

Hur ska man tänka som mindre fastighetsägare?
– När man letar lösningar som ska möta olika typer av krav, ska man inte bara titta på enskild drift utan också utifrån ett helhetsperspektiv. Man behöver även fundera ordentligt på vilka behov man har, så att man inte drar på sig teknik som man kanske inte har nytta av eller klarar av att förvalta och förädla.

Digitala tvillingar är en lösning som intresserar många fastighetsägare, samtidigt som det kan finnas en osäkerhet kring hur och när man ska hoppa på tåget. Vad tänker du där?
– Man måste fundera över vilken digital förvaltningsambition man ska ha, för allt ska ju hanteras och underhållas. Om ditt nya system är för svårhanterligt så att du ofta gör fel eller inte kan använda det optimalt, uteblir den positiva effekten och du står där med något som bara kostar pengar. Här tror jag att vi som extern och oberoende fastighetsförvaltare kan fungera som en viktig brygga mellan de tekniska lösningarna och kunskapen om den krassa verkligheten ute i fastigheterna.

Finns det något här som proptech-branschen har att lära?
– Absolut, och det har man också redan gjort till viss del. Man har tagit till sig hur utmanande sådana här tekniska lösningar kan vara för mindre aktörer i fastighetsbranschen.
– För fem år sedan var det mer yviga och implementeringskrävande idéer som utvecklades, men den ”glada” proptech-eran är nog förbi. Det är uppenbart att man behöver adressera tydliga kundvärden och göra lösningarna enklare att förvalta.

Vad ser du själv för utmaningar framöver?
– Utmaningar är också lösningar, brukar jag tänka. Vi har ett dynamiskt landskap med många olika lösningar, och det behövs fler idéer för att lösa framtidens utmaningar. Vissa smarta lösningar passar många medan andra funkar bättre för en speciell typ av verksamhet eller fastigheter.

Vad kan du som förvaltningskonsult göra åt saken?
– Vi som konsultbolag behöver ha koll på allt sådant, för att kunna råda våra kunder till det som är till nytta för just dem. Det bästa är att göra små förändringar varje dag istället för att leta efter de revolutionerande lösningarna. Att få in det tankesättet i en bolagskultur är också det roligaste med det här jobbet!

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Andreas Göth

Titel: Vice VD på Propertypartner
Ålder: 50 år
Uppväxt: Västerort, Stockholm
Bor: I Näsbypark, Täby
Familj: Fru, tre döttrar som alla nu passerat tonåren.
Yrkeserfarenhet: Började sin bana som nyutexaminerad ekonom i bank- och finansvärlden, för att sedan tillbringa två decennier i luftreningsbranschen. Därefter vd på ett svenskt proptechbolag med inriktning på IMD och energi-och sensorlösningar mot BRF-segmentet och den kommersiella fastighetssektorn. Vice vd på Property Partner sedan hösten 2022.
Utbildning: Civilekonom från Stockholms universitet
Fritidsintressen: Löpning och träning, padel i perioder. Många skidresor till Alperna har det blivit genom åren och även lite alpin bergsklättring med bestigning av Matterhorn som det största äventyret. Tillbringar numera alltid sommarledigheten med familjen i franska Saint Raphael.
Sommarens mest intressanta bokläsning: ”Power of Geography” som jag varmt kan rekommendera om man vill förstå lite mer om hur världen och länder formats och kommer att utvecklas under de närmaste decennierna.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega