FÖRENING & ORGANISATION
Partnertext från Aff

Våra jobb skulle vara hopplösa utan Aff!

Varför är egentligen en kommun medlem i en branschförening för fastighetsförvaltning och service? Vi möter Helena Sundén och Anna Marner Nilsson som berättar varför Solna stad är medlemmar i Aff – Forum för förvaltning och service.

På Fastighetsenheten, inom Tekniska förvaltningen i Solna Stad, hittar vi Driftingenjör Helena Sundén och Driftcontroller Anna Marner Nilsson. Solna Stad är som de flesta kommuner en stor fastighetsägare. Dock har man ingen egen personal för fastighetsdriften, vare sig avseende byggnaderna eller utemiljön. Istället köper man i tjänsterna i olika driftentreprenader, och de avtalen följer Aff.

Anna berättar vad Aff innebär för dem:
– För oss är Aff en grundpelare, allt vi gör är baserat på Aff. I och med att hela vår driftverksamhet ligger på entreprenad blir avtalen både viktiga och omfattande. Skulle vi ha börjat från blankt papper och försökt beskriva det vi ville köpa hade vi nog inte fått med hälften. Med Aff får vi ett bra hjälpmedel för att forma våra entreprenader.

Helena fyller i:
– Det är svårt nog att dra gränsen för entreprenaden mot vår egen verksamhet och alla ramavtal. Skulle vi inte ha hjälp av Aff skulle det vara helt omöjligt. Krasst sett skulle våra jobb som avtalsansvariga vara helt hopplösa om det inte var Aff-avtal!

Aff skapar spelregler
Båda anser dessutom att Aff är viktigt för hela branschen då det skapar lika spelregler och fördelar risken mellan beställare och leverantör. De kända riskerna gör också att det blir mindre juridik och större fokus på själva leveranserna. Det innebär också att båda parter kan dra åt samma håll, istället för att bara vakta sin egen rygg.

Och just här, i betydelsen för branschen, hittar vi också svaret på varför Solna Stad är medlem i Aff.

– Om vi vill att Aff och andra branschföreningar ska finnas och verkligen spegla branschen, då behöver vi vara medlemmar. Vi är en stor köpare av tjänster, då får vi också se till att engagera oss. Dessutom vill ha möjlighet att påverka inriktningen för Aff.

Frukostseminarier ger mycket
Men det är inte bara deltagande och påverkan som är bra med Aff. Både Helena och Anna är flitiga deltagare på de frukostseminarier som anordnas ungefär en gång i månaden.

– Vi är ju båda avtalsansvariga för var sitt stort avtal, då är det vår skyldighet att hela tiden hålla oss uppdaterade och vara duktiga på Aff. Och seminarierna ger mycket information på kort tid, och dessutom kan man passa på att nätverka samtidigt.

Just det där med kompetens är något som båda återkommer till.

– Vår bransch behöver höja kunskapsnivån, både när det gäller Aff-avtal och när det gäller fack-kompetensen. Leverantörerna har svårt att hitta kompetent personal, och då behöver vi som beställare ställa oss frågan om vår kravställning kan påverka. Är vi beredda att betala för rätt kompetens? När det gäller Aff så behöver både beställare och leverantörer bli bättre generellt, så att avtalen kan tolkas rätt både i anbuds- och leveransskede. Kan man inte det så får vi inte ut effekten av att det är just Aff-avtal!

Aff Forum

Föreningen Aff Forum verkar som en mötesplats för beställare, konsulter och leverantörer som vill utveckla branschen. Mest känt är att vi ger ut Aff-dokumentationen som är viktig för både fastighetsägare, serviceleverantörer och andra som köper eller levererar i tjänsteentreprenader. Medlemsföretag har rabatt på alla evenemang som Aff anordnar.

Läs mer om Aff-dokumentationen och föreningen Aff Forum på www.aff-forum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega