Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Aff

Vi måste samverka för att gå framåt!

– Branschföreningar är viktiga, säger Sara Jacobsson från Svefa, med i Aff-Forums valberedning.

Kan man samarbeta fast man är konkurrenter? Absolut, det bevisar alla branschföreningar. Hos Aff – Forum för förvaltning och service samlas både konkurrenter och de som sitter vid olika sidor om förhandlingsbordet för att utveckla branschen.

Aff är en branschförening för verksamma inom fastighetsägande, fastighetsförvaltning och facility management. Ändamålet är att verka för en ökad effektivitet och kvalitet inom fastighetsförvaltning och service, och för att det ska bli verklighet behöver vi samarbeta. Medlemmarna är både leverantörer, konsulter och beställare, med andra ord sådana som i vanliga fall sitter på olika sidor om bordet.

Som i alla föreningar finns det styrelse och olika grupperingar, och varje år hålls en stämma där styrelsen väljs för det kommande året. För att det ska kunna ske behövs en valberedning, och där hittar vi bland annat Sara Jacobsson. Till vardags är hon Affärsområdeschef Förvaltningsrådgivning och Hållbarhetsansvarig på konsultbolaget SVEFA.

– Branschföreningar är viktiga, de hjälper till att driva på utvecklingen framåt. För när det kommer till utveckling är det viktigt med olika perspektiv. Och det är precis vad man får genom att vara med i Aff.

– För mig personligen är det en självklarhet att bidra på det sätt jag kan. Gör vi inte det, kommer vi inte ha några branschföreningar till slut. Dessutom är det roligt och ger mycket tillbaka i form av insikter och nya kontakter.

Utveckling sker tillsammans
Aff är mest känt för Aff-dokumentationen, som är ett hjälpmedel att teckna avtal inom fastighetsförvaltning och servicetjänster. En stor del av verksamheten är att fortsätta utveckla dokumentationen så att den följer med i utvecklingen. Eftersom Aff-dokumentationen är partsneutral så krävs det att alla parter är överens om de ändringar som görs. Med andra ord krävs det samarbete.

– Det är en av de saker jag gillar med Aff, att all utveckling sker av parterna tillsammans. När vi tar med oss våra olika erfarenheter och lägger ihop dem blir resultatet bättre än om alla bara tänkt på egen hand.

Ett Aff-avtal är ofta långt och ska fungera i en löpande verksamhet. Då är det väsentligt att alla inblandade vet vad som gäller, även långt efter att avtalet tecknades. För att nå målet om ökad effektivitet och kvalitet har Aff de senaste åren även arbetat mycket med kunskapsspridning.

Aff-dagen: seminarier och mingel
En del av det är Aff-dagen, som hålls i samband med stämman varje vår. Då bjuder Aff alla sina medlemmar på spännande seminarier och tillhörande mingel. Det brukar också vara någon form av paneldiskussion där både beställare och leverantörer ger sin syn på en specifik fråga.

– Jag ser fram emot stämman och Aff-dagen. Både att träffa andra medlemmar och lyssna på seminarierna. Tveka inte att engagera dig i en branschförening om du får möjligheten, det är både viktigt och roligt.

Till sist ger Sara ett medskick.

– En annan sak jag ser fram emot är att vi tillsammans tar oss an de stora utmaningarna idag, såsom hållbarhet och utvecklingen av AI. Där är verkligen behovet av samverkan inom branschen och mellan aktörer stort och viktigt!

Aff-dagen

Aff Forum är en verkar som en mötesplats för beställare, konsulter och leverantörer som vill utveckla branschen. Vi ger ut Aff-dokumentationen och utbildar i Aff i syfte att öka effektivitet och kvalitet inom fastighetsförvaltning och service.

Aff-dagen hålls i år på Sheraton Hotell och är öppen för alla medlemmar. Läs mer här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega