KOMPETENS & UTBILDNING
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Ett nytt verktyg för bättre hyresgästrelationer


Den nya kursen i Motiverande samtal (MI) ger anställda konkreta verktyg för att hantera utmanande situationer och skapa en bättre dialog med hyresgästerna.
– Det är hög tid att bostadsbolag får tillgång till denna kunskap, säger kursledaren Björn Svanberg.

Motiverande samtal (MI), en samtalsmetod som länge använts inom vård och socialtjänst, blir nu tillgänglig för bostadsbolag.

– Idén till kursen kommer från de många positiva reaktioner jag fått då jag under min utbildning ”Att möta människor med psykisk ohälsa” talar om samtalsteknik. Det finns ett väldigt stort behov och intresse, säger kursledaren Björn Svanberg och fortsätter:

– Språket och samtal är vårt viktigaste verktyg vi har att kommunicera med, men vi tränar sällan på hur vi kan använda det på bästa sätt, säger Björn.

Praktiska verktyg för bostadsbolag
Han påpekar vidare att vi pratar hela dagarna med kollegor, familjemedlemmar, vänner och hyresgäster – och andra vi möter. Ändå känner de flesta nog inte till att psykologer i mer än 40 år har forskat på exakt vad man bör och inte bör göra för att lyckas nå fram med sitt budskap, få människor att känna sig lyssnade på och hjälpa dem att hitta motivation till att förändra sina liv. Precis det han föreläser om. Han har hållit över 100 grundutbildningar i motiverande samtal för personal inom Socialtjänsten, för regioner och kommuner.

– Jag tycker att det är hög tid att bostadsbolag får tillgång till den här kunskapen också. Som det är idag möter många bostadsbolag samma typer av utmaningar men med färre verktyg. Det vill jag ändra på.

Konkreta fördelar i vardagen
Ett tillfälle där MI kan vara särskilt användbart är vid samtal om hyresskulder. Med hjälp av MI kan personalen guida hyresgästen att själv hitta lösningar, exempelvis avbetalningsplaner, vilket minskar risken för att problemet upprepas enligt Björn.

Ett annat exempel är vid klagomål om störningar. Genom MI blir det enklare att föra en dialog som hjälper hyresgästen att förstå hur deras beteende påverkar andra och på den vägen ge stöd i att ändra ett beteende.

När Björn som psykolog åker runt och handleder och utbildar i olika verksamheter är hans upplevelse att det finns ett stort behov av en bra metod för att hantera svåra situationer.

– Det kan göra stor skillnad för personen som fått besked om en vräkning, exempelvis, att personen som levererar beskedet också tar sig tid att kolla läget, lyssna in och visa empati, menar han.

Tryggare och roligare arbete efter kursen
Deltagarna kommer att få lära sig tekniker för att få den man pratar med att känna sig lyssnad på. Enligt Björn är det avgörande för att bygga förtroende och främja en öppen dialog, eftersom anledningen till att konflikter eskalerar och att människor blir arga ofta beror på att de inte känner sig hörda. Dessutom lär sig deltagarna att sätta gränser på ett tydligt sätt och att förmedla svåra besked, vilket hjälper till att upprätthålla både professionalism och säkerhet.

– Om man är duktig på motiverande samtal (MI) blir arbetet med människor både roligare och enklare, avslutar Björn Svanberg.

Tre snabba tips för att bli en bättre lyssnare:

  • Ställ öppna frågor: Fråga på ett sätt som uppmuntrar den du pratar med att utveckla sina svar och dela med sig mer av sitt perspektiv.
  • Ge samtalet utrymme: Undvik att ge råd eller ta över samtalet direkt. Låt personen få vara i centrum och få tid att uttrycka sig utan avbrott.
  • Spegla och bekräfta: Sammanfatta vad den andra personen har sagt, bekräfta deras känslor och försök sätta ord på det som kanske inte sagts rakt ut.

Läs mer om kursen och anmäl dig här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega