I höst startar Sveriges Allmännytta en uppdaterad en-dagars kurs i ekonomi för chefer och ledare. Efter kursen får du en bättre förståelse för ekonomisk styrning och investeringskalkyler. Vår omtyckta kursledare Elin Nordmark guidar dig rätt bland begreppen!
Kursen ”Ekonomi för chefer” sker i Stockholm i Sveriges Allmännyttas moderna lokaler på Hornsgatan 15, den 11 september. Här anmäler du dig till kursen
Vi ställde några snabba frågor till Elin Nordmark om den uppdaterade kursen. Vem rekommenderar hon ska gå den och vad kan du som kursdeltagare förvänta dig?
Elin, vem tycker du ska gå kursen ”Ekonomi för chefer”?
– Jag tycker att detta är en riktigt bra grundläggande kurs som vänder sig till alla chefer eller personer i ledande befattning som vill ha en förståelse för byggstenarna inom fastighetsekonomi. Jag kan garantera att du kommer få med dig många bra verktyg som gör att du bättre kommer kunna stötta dina kollegor i ekonomiska beslut framåt. Fastighetsekonomi är ju det bästa som finns!
Vilka är de stora fokusområdena för kursen skulle du säga?
– De stora blocken i kursen är ekonomisk uppföljning och grundläggande förståelse för ekonomiska uppgifter. Vi går bland annat igenom hur resultat och balansräkning är uppbyggda, hur du kan läsa och tolka en årsredovisning, viktiga nyckeltal och beståndsdelarna i en investeringskalkyl. Du kommer helt enkelt att få en djupare förståelse för hur de stora byggstenarna påverkar ett bostadsbolags ekonomi. Det är viktiga frågor för många ledare och chefer oavsett ansvarsområde!
Behöver du som kursdeltagare några förkunskaper?
– Du behöver inte ha några egentliga förkunskaper inom ekonomi, utan kursen kommer att börja med grunderna. Helt enkelt kommer du att lämna kursen med en bättre plattform för att kunna fördjupa dig i hur ett företag styrs ekonomiskt. Inte minst kommer du att känna dig tryggare med att ställa frågor till kollegor som jobbar med ekonomifrågor.
När jag gått den här kursen – vad är nästa steg?
– Jag tror att det är bra att kursdeltagarna testar sina nyvunna kunskaper när de är tillbaka i vardagen. Sedan finns det fler kurser hos Sveriges Allmännytta, om man vill fördjupa sig i något ämne, bland annat kursen ”Fastighetsmoms” samt ”Kalkyl och hyressättning i samband med renovering”. En annan stor fördel med våra kurser är att deltagarna får lära känna andra inom fastighetsbranschen och allmännyttan som de kan ha fortsatt kontakt med.
Du ska vara kursledare för ”Ekonomi för chefer”. Vilken är din bakgrund och hur är du som kursledare?
– Jag har lång erfarenhet inom fastighetsbranschen och började min karriär som revisor på Riksrevisionen och senare PwC. Har efter det jobbat i många roller inom olika branscher – controller, businesscontroller, ekonomichef och redovisningschef. Närmast kommer jag från Uppsalahem, där jag arbetat länge som redovisningschef. I våra kursutvärderingar får jag ofta beröm för att jag är en väldigt bra pedagog när det gäller att förklara ekonomiska termer och sammanhang, vilket känns viktigt och kul!