I samband med en flytt av Veidekkes huvudkontor bestämde de och fastighetsvärden Fabege att jobba cirkulärt. Beslutet ledde till nytt fint kontor samt ekonomiska, miljömässiga och sociala vinster. Dessutom, hederspris som Årets ROT-projekt 2024.
Fastighetsbolaget Fabege och Veidekke ville satsa på en ombyggnad med höga hållbarhetsambitioner. Vilket innebar att i så stor utsträckning som möjligt använda återbrukat material och möbler. Förutsättningarna var goda, Veidekke flyttade från ett större närbeläget kontor och kunde också vara både hyresgäst och entreprenör. Dessutom fanns det en viss flexibilitet i tidplanen.
– Vi har jobbat med återbruk i andra projekt och det har varit ett uttryckligt önskemål från vår hyresgäst och beställare att jobba cirkulärt hela vägen. Nu var ju projektet till oss själva med Fabege som fastighetsägare, vilket gav väldigt stora möjligheter, säger Jon Rönnerblad, arbetschef på Veidekke Entreprenad AB.
Viktigt med tydlig strategi
Den aktuella fastigheten från 1960-talet hade totalrenoverats i samband med Fabeges utveckling av Solna Business Park som invigdes 2005. Lokalen som skulle bli Veidekkes nya huvudkontor hade dessutom stått tom ett tag vilket också underlättade för ett återbruksprojekt. Beatrice Steiner, entreprenadingenjör på Veidekke Entreprenad AB, säger att i den här typen av projekt är det viktigt att ha en tydlig strategi eftersom så mycket måste anpassas efter lokalen och tillgång på material.
– Man behöver vara beslutsam och ha en tydlig strategi för lösningar om det inte går att få tag på återbrukat material. I projekt med en kritisk sluttid måste man ha en plan om det inte går att få tag på återbrukat material med hänsyn till sådant som leveranstider vid en beställning av nya material eller möbler.
Fabeges återbrukshub
I den nya lokalen kunde delar av ventilation, toaletter, elinstallationer samt en femtedel av de platsbyggda väggarna återanvändas. Dessutom flyttades delar av inredningen från det gamla kontoret med. En sak som bidrog till projektets framgång var Fabeges återbrukshub i området där allt är kvalitetskontrollerat, uppmärkt, rengjort och förpackat.
– I hubben finns material för återbruk som vi själva har producerat som är tillgängligt för interna projekt. I vår 2 000 kvm stora lokal har vi också goda möjligheter att lagra inredning tills den ska installeras. Det som vi inte har haft själva har vi köpt in från kollegor och då har jag klivit in i egenskap av hållbarhetssamordnare, säger Sönke Leve, hållbarhetssamordnare på Fabege.
Nya arbetssätt – sektioner och finsnickeri
De är alla överens om att det finns skillnader i arbetssättet i det här projektet jämfört med ett konventionellt ombyggnadsprojekt. Som tidigare nämndes är en tydlig strategi och beslutsamhet avgörande. Men sådant som god planering, kommunikation och flexibilitet hos alla inblandade är också betydande.
Dessutom har beslut tagits i produktionen och yrkesarbetare som till exempel snickare, som var lite tveksamma i början, har löst många problem på plats. Något som har ställt krav på yrkesskicklighet i hela arbetsgruppen men även skapat ett stort engagemang.
– Det har varit ett fantastiskt genomförande av organisationen eftersom det inte alltid blir som man har tänkt sig. Det har till exempel inte varit så mycket fasta måttkedjor utan det har handlat om att måtta på plats, utgå från materialet och bygga efter det, säger Beatrice Steiner.
Jobbade sektionsvis
Från återbrukshubben har dörr- och glaspartier, golv och installationer köpts in. Projektet använde också återbrukade textilgolv i olika nyanser.
– Jag har imponerats av arbetssättet: att titta på behovet och utgå ifrån det. Veidekkes arkitekt, BSK, delade upp lokalerna i sektioner, på så sätt kunde vi hitta passande material till dessa istället för att vara låsta vid att det skulle vara samma överallt. Det har skapat ett genomgående tänk och är något som vi inte har gjort tidigare, säger Sönke Leve.
Men renoveringen innehöll även vissa utmaningar. På ett modernt kontor är ljudmiljön en förutsättning för arbetsro. Återbrukade material är sällan försedda med exakta specifikationer så som ljudklassning. En av utmaningarna var därför användningen av återbrukade dörrar och glaspartier. Det innebar många anpassningar för att få konferensrummen ljudtäta.
Resultat och besparingar
Frågan är då vad projektet landade på i siffror? När det gäller möbler är återvinningsgraden på 82 procent, 35 procent av byggmaterialet är återbrukat eller från det tidigare kontoret, återbruksgraden för det tillförda byggmaterialet landar på 24 procent och en koldioxidbesparing motsvarande 43,3 ton.
En exakt kalkyl för kostnadsbesparingar har ännu inte gjorts men Fabege räknar med en besparing på cirka 20 procent.
– Det gäller att hela tiden tänka på hur man kan återanvända material. Vi hade till exempel ett glasparti med ett märke, då kunde snickarna hitta ett sätt att jobba med olika breddar så att det inte syns. Man får fundera lite istället för att slänga och köpa nytt, säger Jon Rönnerblad.
Uppmärksammad renovering
Renoveringen har även fått ett hedersomnämnande som Årets ROT-projekt 2024. ROT-priset är ett årligt pris som Stockholms Byggmästareförening ger till det projekt där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.
Motiveringen till hedersomnämnandet lyder:
”Ett innovativt ombyggnadsprojekt som på flera plan visar hur man metodiskt kan arbeta med återbruk genom hela processen, från idé till genomförande. Det övergripande målet, att maximera mängden återanvänt byggmaterial (imponerande 35 procent), har varit gediget förankrat hos alla parter – fastighetsägare, entreprenör, arkitekt, hyresgäst – i en föredömligt välplanerad process. Juryn imponerades av nya funktioner och befattningar som återbruksvaruhus och återbrukshantverkare och vill med hedersomnämnandet rikta strålkastaren mot en av byggbranschens viktigaste framtida utmaningar.”
Tips för återbruk inom lokalanpassning, enligt Veidekke och Fabege
- Ha en tydlig strategi för att hitta lösningar när återbrukat material och/eller möbler inte går att få tag på.
- Utgå från vad som finns i form av planytor, ventilation, möbler etcetera och hitta lösningar.
- Flexibilitet och kommunikation är a och o. Möjliggör att beslut fattas i projektet.
- Hitta lösningar för att ljudisolera.
Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se
Veidekkes nya cirkulära huvudkontor
- Cirkularitetsindex: 24,1 % (andel återbrukat material av det tillförda materialet)
- Koldioxidbesparingen motsvarande 43,3 ton jämfört med om allt byggmaterial, inklusive bevarat material, bytts till nytt
- Projektet har återbrukat: Modulväggar i glas, dörrportaler, textilgolv och klinker, pentry, cirka 25 % av belysningen
- Byggnaden är certifierad med BREEAM in Use, nivå ”Excellent”
Källa: Veidekke