Fastighetsägarnas råd om hur du hanterar översvämningar

Foto: Räddningstjänsten Åre

På Fastighetsägarnas hemsida finns matnyttig information om vilket ansvar du som fastighetsägare har gällande översvämningar. Förebygg och gör det du kan men ta även hjälp av kommun och Länsstyrelsen.

Anna Thureson, Fastighetsägarna

Översvämningar och klimatets påverkan på våra fastigheter är något som Fastighetsägarna ser som en högaktuell och viktig fråga för sina medlemmar.

– I arbetet med den här frågan är det viktigt att förstå att det inte handlar om en engångsföreteelse. Det är klimatförändringar vi står inför och då handlar det inte bara om översvämning utan om torka, erosion och annat, säger Anna Thureson, Näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Arbeta systematiskt
Organisationen Fastighetsägarna har byggt upp en bank med information och råd som de delar på sin hemsida. Där talar de om vilket ansvar du som fastighetsägare har och vad du själv kan göra när det gäller anpassningar och åtgärder.

– Ett viktigt steg är att vara förberedd och arbeta systematiskt. Att i ordinarie underhållsarbete vidta åtgärder och få rutin på att hantera det, säger Anna Thureson.

Men samtidigt lägger hon inte hela bördan på fastighetsägaren. Hon hävdar att kommunen också är en viktig spelare i arbetet.

– Man har sitt ansvar att skydda sin fastighet och vidta de åtgärder som behövs. Men en samverkan och dialog med kommunen är också jätteviktig. De och Länsstyrelsen tar ju fram riskkartor över områden som kan bli utsatta.

Klimatkontroll ger info
Informationen som ligger på Fastighetsägarnas hemsida togs fram efter de stora översvämningarna i Gävle 2021. Men sedan kom pandemin och alla känner kanske inte till att materialet finns. Sidan heter Klimatkontroll och är uppdelad i tre undersidor.

  1. Före översvämningen – Förebygg. Hur man ska arbeta för att skydda sig mot översvämning, det vill säga att säkerställa att huset är tätt.
  2. Under pågående skyfall – Akut situation. Vad man kan göra när översvämningen väl är ett faktum och man står i en akut situation.
  3. Efter en översvämning – Skadehantering. Vilka åtgärder som behöver göras när olyckan har skett och hur man systematiskt hanterar arbetet för att ta hand om skadorna.

Betaltjänsten Skyfall
Dessutom har Fastighetsägarna en tjänst som heter Skyfall. I första steget kartläggs riskerna för den befintliga byggnaden, var den ligger och hur den ser ut. Därefter identifierar man de kritiska punkterna.
I sista steget tar man fram en åtgärds- och handlingsplan för fastigheten. Det senare arbetet utförs av WSP och kostar pengar, olika beroende på om man är medlem eller inte.

Tips och råd
Från Fastighetsägarnas hemsida finns följande tips och råd, i ett axplock, på vad man kan göra för att skydda, förebygga och åtgärda vid översvämningar.

  • Täta tak, fönster, dörrar och andra öppningar som sprickor i källargolv och takpapp.
  • Installera översvämningsskydd i källare, till exempel i form av avstängningsbar golvbrunn, bakvattenskydd och backventiler på avlopp.
  • Kontrollera att stuprör, brunnar och dräneringsrör är rensade och i bra skick och att rötter från träd och buskar inte nått ner i VA-systemet och orsakar stopp och läckage.
  • Se till att marken lutar från fastigheter så att avrinning sker åt rätt
    håll.
  • Påtala eventuella brister i avrinning till avloppsnätet för kommunen så att de kan åtgärda.
  • Omvandla hårdgjorda ytor till armerade grönytor. Lägg gröna tak för att minska vattenbelastningen på avloppssystemet.
  • Säkerställ tillgång till översvämningsskydd och pumpar. Tillfälliga vallar kan byggas av plast och sandsäckar. Överväg permanenta barriärer och vallar mot vattendrag.
  • Kontrollera att det inte finns känslig och/eller värdefull utrustning/ installationer i fastighetens källarutrymmen.
  • Påtala behov av förebyggande åtgärder för kommunen, till exempel vallar eller ett översvämningsområde uppströms.
  • Samarbeta med kommun och andra berörda fastighetsägare om gemensam lösning.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Fastighetsägarnas info om översvämningar

Läs mer om arbetet mot skyfall och översvämningar hos Fastighetsägarna.
Klimatkontroll med tips på förebyggande åtgärder och arbete när olyckan väl är ett faktum. Läs mer här.
Tjänsten Skyfall där fastigheten analyseras och får en åtgärdsplan. Läs mer här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega