Årets bästa renovering!

Gavlegårdarnas renoveringsprojekt på Nordost utsågs vid Sveriges Allmännyttas Fastighetsutvecklingsdag till Årets bästa renovering.

Gavlegårdarna vann priset i konkurrens med Enköpings Hyresbostäder, Svenska Bostäder och Tunabyggen.

Projektet som pågått i fem år har haft fokus på tre integrerade B:n – Byggprojekt, Bo-demokrati och Beteendeförändring.

Juryns motivering
I sin motivering skriver juryn: ”Föredömligt att börja utifrån sociala förutsättningar och fokusera på vad som skapar trygghet och trivsel i ett område – och sedan låta det bestämma omfattning och innehåll i renoveringen. Projektet har lyft utemiljön på gården med ljus och belysning som ger trygghet samt skapat fina miljöer för lek och mötesplatser. Ett extra plus är att Gavlegårdarna skapat ekosystemtjänster som dagvattenhantering, insektshotell och växter som tillför biologisk mångfald. Det är också mycket intressant att se att den hållbara beteendeförändringen har fungerat och att bostadsbolaget har kunnat sätta det i system!”

”Aldrig varit mer stolt”
– I det här projektet så har ett helt fantastiskt gäng tillsammans med de boende i området skapat en otrolig miljö i ett område som av många kallas utsatt. Under mina 20 år i denna bransch har jag nog aldrig varit mer stolt, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Förutom den rent tekniska förnyelsen så har Gavlegårdarna via workshops och löpande möten med hyresgäster utformat boendemiljöerna och via uppsökande verksamhet pratat om vikten av att sortera avfall.

Bättre sortering
Gästrike Återvinnare har gjort analyser av återvinningen på Nordost vid två tillfällen, 2016 och 2018. Dessa analyser visar en klar förbättring vad det gäller sorteringen av avfall.

  • Renheten på matavfallet ökade med 6 procent.
  • Mängden rätt sorterat matavfall ökade med 60 procent.
  • Mängden restavfall minskade med 56 kilo per hushåll och år.
  • Den beräknade mängden rätt sorterade förpackningar och tidningar ökade med drygt 30 procent.
  • Andelen hyresgäster som tycker att avfallshantering och återvinningsrum fungerar bra eller mycket bra ökade med 20 procent.

Tryggare hyresgäster
Gavlegårdarna konstaterar att välskötta boendemiljöer är viktiga för trivseln och den upplevda tryggheten. Det bekräftades också i den årliga nöjd kund-undersökningen 2019:

  • Trygghet i området på kvällar och nätter ökade 12 procent.
  • Bra kontakt med grannarna ökade med 10 procent.
  • Trivsel i huset ökar 4 procent.
  • Trivsel i kvarteret och bostadsområdet ökar med fantastiska 13 procent.

”Göra det på riktigt”
För att ett så stort och omfattande projekt ska bli en framgång så krävs det att man samverkar med de boende, med entreprenörer, med föreningar och med olika samarbetspartners, skriver Gavlegardarna.

Man kan också formulera det som Hans Lundberg, Gavlegårdarnas projektledare: ”Ska vi göra det här, ska vi göra det på riktigt.”

Källa: Gavlegårdarna

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega