Stångåstaden utvecklar hem för hela livet

Foto: David Einar, Stångåstaden.

Stångåstaden har nio olika konceptboenden för personer som är 65+. I bostäderna ligger fokus på trygghet, tillgänglighet och gemenskap. Nu utvecklas seniorkoncepten ytterligare med nya tjänster och smarta lösningar.

Uttryck som ”70 är det nya 50” och ”40 är det nya 30” kanske levereras halvt på skoj, men illustrerar att vi lever både längre och annorlunda än för bara någon generation sedan. Det här kräver en anpassning av hela samhället, inte minst bostadsmarknaden.

På Stångåstaden jobbar man i dagsläget med sådana framtidsfrågor – för att de som bor hos dem ska ha en smart och smidig vardag, skriver man på sin hemsida.

Tanken är att man ska kunna bo och leva som man önskar, kunna bo kvar hemma så länge man vill och fortsätta att utöva sina intressen, även efter 65 års ålder. Stångåstaden utvecklar sina seniorkoncept genom att ha trygghet, tillgänglighet och möjlighet till gemenskap som hörnstenar. Samtidigt tror man att det är viktigt med valfrihet och möjlighet till flera nya, smarta tjänster och tekniska och digitala lösningar i hemmet.

Utrustar lägenheter med digitala lösningar
I projektet ”Enkelt och tryggt hemma” har Stångåstaden, tillsammans med Linköpings kommun och flera andra aktörer, testat att utrusta ett antal lägenheter med digitala lösningar för att skapa trygghet och hjälp i vardagen för de lite äldre. Exempel på funktioner och hjälpmedel som testats är bland annat olika typer av trygghetslarm, påminnelser och smart belysning.

– Tack vare att vi lever längre så blir befolkningen också äldre och äldre. Det gör att efterfrågan på bostäder anpassade för seniorer ökar. Den här efterfrågan vill vi möta, dels genom nyproduktion, men också genom att konvertera befintliga fastigheter till senioranpassade bostäder, berättar Karin Brinkby som arbetar med utvecklingsfrågorna kring seniorbostäder.

Gubbe ger trygghet och mentorskap
– Utöver sättet som vi bygger och anpassar våra hus, jobbar vi även med frågor som trygghet och ofrivillig ensamhet, just inom seniorsegmentet. Ett exempel är ett pilotprojekt med organisationen Gubbe, fortsätter Karin Brinkby.

Gubbe sammanför unga människor med äldre, gärna med samma intressen och/eller yrkesbakgrund likt ett mentorskap. Den äldre får då både sällskap och stöttning med till exempel praktiska eller tekniska bitar i hemmet, medan den yngre får en mentor med mycket livserfarenhet, och inte minst ett meningsfullt jobb.

Aktiva boråd och helhetsfokus på senior
Stångåstaden utvecklar även andra delar för konceptboenden Senior+, bland annat med så kallade boråd som är ett forum där deras hyresgäster själva kan vara med och påverka utvecklingen i sitt eget kvarter.

Målet med boråden är att de framöver ska vara mer självgående och gemensamt ta fram aktiviteter och initiativ utifrån de boendes önskemål, som Stångåstaden sedan kan stötta.

– Vi har också ett stort antal hyresgäster över 65 år som bor i våra ordinarie bostäder, alltså utanför konceptboendena. En viktig fråga framöver blir hur vi kan skapa möjligheter till gemenskap för dessa och därmed minska ofrivillig ensamhet och öka trygghet i hemmet och i sitt område. Det är så vi kan skapa trivsamma hem för hela livet, säger Maria Erkers, chef för förvaltningsutveckling på Stångåstaden.

Källa: Stångåstaden

 

Stångåstadens Seniorboende

Läs mer om Stångåstadens seniorboende här.

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega