KOMPETENS & UTBILDNING
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Fastighetsägare går ihop för att öka tryggheten

Lokal samverkan mellan fastighetsägare blir allt vanligare.
– Vi fastighetsägare spelar en viktig roll för områdets utveckling, säger Mia Powalko, stadsdelsutvecklare på Stångåstaden i Linköping, där en ny fastighetsägareförening ska öka trivseln i Berga.

Fem av de största fastighetsägarna i stadsdelen Berga i Linköping skapat en ny fastighetsägarförening. Förhoppningen är att ett tätare samarbete ska åstadkomma en trygg och trivsam stadsdel.

Den nya föreningen ska stötta och driva initiativ som leder till att människor trivs och känner sig trygga i stadsdelen. Det kan handla om allt från att skapa mötesplatser och fritidssysselsättning till att föreslå och verka för detaljplaneändringar som gagnar stadsdelen.

– Vi vet att vi som fastighetsägare spelar en viktig roll för områdets utveckling. Vi finns närvarande, vi känner våra hyresgäster och deras behov och vi vill alla spela en aktiv roll i att utveckla området i positiv riktning, säger Mia Powalko, stadsdelsutvecklare i Berga och ordförande i fastighetsägarföreningen under det första året.

Hon framhåller att fastighetsägarna redan i dag arbetar tätt tillsammans i många frågor.

– Men genom att öka och formalisera samarbetet ytterligare hoppas vi få ännu större genomslagskraft för de satsningar vi gör, säger Mia Powalko.

Bra sätt att lyfta ett område
Samverkan mellan flera olika fastighetsägare i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar blir allt vanligare i Sverige.

– En sådan här samverkan kan vara ett bra sätt att försöka komma åt otrygghet och lyfta ett område, även om det tar tid. Det är ett lovvärt initiativ som visar på fastighetsägarnas vilja att ta ansvar, säger Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.

Fem fastighetsägare ingår
Utöver Stångåstaden ingår Heimstaden, HSB, Lejonfastigheter och Ica Fastigheter i den nya fastighetsägarföreningen i Linköping. Föreningen kommer ha särskilt fokus på frågor som ligger utanför respektive organisations ordinarie förvaltning.

– Själva samverkansformen kommer säkerligen att ge flera vinster och positiva bieffekter, menar Lena Liljendahl.

Ska vara en tydlig aktör
Visionen för fastighetsägarföreningen är att Berga ska vara en trivsam och inspirerande livsmiljö för alla åldrar. För att nå dit ska föreningen lägga fokus på att:

  • vara en tydlig och stabil aktör i Berga och verka för en högre sysselsättnings- och utbildningsgrad
  • skapa en meningsfull fritid för både barn, ungdomar och vuxna
  • säkerställa att nya initiativ ingår i ett helhetstänk för stadsdelen
  • påverka utvecklingen av infrastrukturella initiativ
  • säkerställa en positiv utveckling för Berga som stadsdel och för boende och verksamma i stadsdelen genom goda samarbeten med andra viktiga aktörer.

Berättar om arbetsmetoder
I januari startar Sveriges Allmännyttas utbildning i stadsdelsutveckling. Där ingår bland annat ett besök i Linköping, då Stångåstadens stadsdelsutvecklare berättar om sina arbetsmetoder och visar runt i stadsdelarna Berga och Skäggetorp.

En annan modul i utbildningen handlar just om partnerskap och samverkansavtal, med besök på olika platser i Norrköping (se nedan).

Utbildning för stadsdelsutvecklare

Vill du lära dig mer om hur man kan höja det sociala kapitalet i ett bostadsområde? Sveriges Allmännyttas utbildning om hållbar stadsdelsutveckling tar upp såväl olika teorier och modeller som konkreta exempel på hur olika bostadsbolag arbetar.

Fyra tillfällen med start 31 januari.

  • Modul 1: Staden i världen – Stockholm och Fittja
  • Modul 2: Att skapa trygga bostadsområden – Linköping
  • Modul 3: Partnerskap och samverkan – Norrköping
  • Modul 4: Hållbar stadsdelsutveckling – Malmö

Läs mer och anmäl dig här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega