Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Rättigheter och skyldigheter i bostads- och hyresrätt

Therese af Jochnick, head of legal på SBC, vägleder dig.

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum reder ut de största skillnaderna mellan bostadsrätt och hyresrätt när det gäller rättigheter och skyldigheter.

Det finns många skillnader mellan boendeformerna bostadsrätt och hyresrätt. Betydligt fler än det uppenbara huruvida man äger eller hyr sitt boende.

Därför finns det fler saker som kan vara bra att tänka på för personer som flyttar från en hyresrätt till bostadsrätt.

Nedan reder SBC ut skillnader mellan de olika boendeformerna som den som tänkt byta boendeform bör ha koll på. I faktarutan under artikeln sammanfattar SBC de tre största skillnaderna.

Underhållsansvar
– En bärande skillnad är skyldigheten du som boende har kring underhållsansvaret när du bor i en bostadsrätt. Du är själv ansvarig för att underhålla bostaden och se till att den är i ett gott skick. I en bostadsrätt har man dock friheten att utföra ändringsarbeten i bostaden, som till exempel måla om, renovera eller byta ut diskmaskinen. I en hyresrätt ansvarar hyresvärden för att underhålla lägenheten. Något som vissa gånger hindrar de boende från att genomföra egna renoveringar i lägenheten, säger Therese af Jochnick, head of legal på SBC.

Rätt att påverka
Utöver vissa skyldigheter som medföljer en bostadsrätt så har bostadsrättsinnehavare även större möjligheter att påverka sitt boende då de tillsammans med sina grannar äger fastigheten och är gemensamt ansvariga för dess förvaltning.

Den som bor i hyresrätt har mindre inflytande då hyresvärden äger fastigheten och ansvarar för förvaltningen.

Föreningsdemokrati
I en bostadsrättsförening råder föreningsdemokrati och bostadsrättsinnehavaren har därmed lika stor rätt som sina grannar att göra din röst hörd på bostadsrättsföreningens årsstämma.

Detta ger goda möjligheter till inflytande och påverkan över föreningens framtida verksamhet och investeringar.

– En detalj som vi upplever att många missförstår är att du inte äger ditt boende, utan att du äger en andel i föreningen som i sin tur är kopplad till din bostad. Vi på SBC arbetar aktivt för att bostadsrättsföreningarnas styrelser aktivt ska påminna sina medlemmar om deras rättighet att tillsammans påverka hur deras fastighet ska förvaltas, säger Therese af Jochnick.

Källa: SBC

 

Tre grundläggande skillnader

Underhållsansvar
I en bostadsrätt har du själv ansvar för att reparera saker som går sönder. I vissa fall kan föreningen vara ansvarig. Om så är fallet framgår det i föreningens stadgar. I en hyresrätt hjälper hyresvärden till med reparationer och underhåll. Som boende har du dock inte frihet att själv välja om du till exempel vill måla om eller byta kyl- och frys.

Rätt till inflytande
Bor du i en bostadsrätt har du köpt rätten att bo i bostaden. Bostaden är en del av bostadsrättsföreningen där alla grannar tillsammans äger fastigheten. Det ger dig som medlem stora möjligheter att påverka. För dig som bor i hyresrätt är möjligheterna att påverka mindre, då det är hyresvärden som äger både bostaden och fastigheten.

Månadsavgift eller hyra
Det som reglerar avgiften för en bostadsrätt är hur föreningens ekonomi ser ut. Förvaltningskostnader, reparationer, lån och framtida underhåll spelar in. Hyresrättens hyra utgår ofta från lägenhetens standard, utformning och läge. Hyran är även reglerad i hyresrättslagen.

 

Bli den första att kommentera "Rättigheter och skyldigheter i bostads- och hyresrätt"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega