”Att kopiera upplägget ser vi som en komplimang”

Allmännyttiga Vätterhem i Jönköping erbjuder genom juristen Dona Hariri sina hyresgäster kostnadsfri och förutsättningslös juridisk rådgivning.

Vi försöker vara en lärande organisation som testar och provar oss fram på vårt eget sätt, kommenterar Thorbjörn Hammerth, bolagets vd.

Thorbjörn Hammerth.

Varför samarbetet med just Dona Hariri och satsningen på Din Rätt?
– Dona är från Jönköping och uppvuxen på Österängen som är en del av Vätterhems fastighetsbestånd.  Hon känner orten, brinner för boinflytande och har unik kunskap inom mobilisering och att nå människor. En folkbildare. Vi har börjat med juridiken eftersom Dona är jurist och att det finns ett påtagligt behov av att stärka de boendes rättigheter med kunskaper inom exempelvis familjerätt, migration, bolagsjuridik. De flesta av våra hyresgäster har heller inga pengar för att anlita dyra jurister eller erfarenheter av detta.

Ni har varit igång med detta sedan i höstas, hur har det gått?
– Att få möjlighet att kostnadsfritt, i sin egen stadsdel, på sitt eget språk, få konkret hjälp utan en massa krångel har fungerat från dag ett. Rådgivningen körs i tre olika stadsdelar på kvällstid så att det passar många. Konsten att nå ut, nå fram och få förtroende har Dona lyckats med direkt. Här behöver vi på Vätterhem lära om och lära nytt för att bli bättre på inkludering och på att bygga relationer.  Dona är också på väg att bygga upp ett juristnätverk i Jönköping som på sikt kan ta över rådgivningen.

Vad vill ni uppnå? Vilka långsiktiga mål har ni med satsningen?
– Visionen är att skapa trygga stadsdelar som förebygger problem och hittar möjligheter. Rådgivningen i sig själv har startat en ravin av social hållbarhet i bolaget.

– Vi vill alltså stärka hyresgästernas rättigheter så att man kommer vidare i livet, löser sociala problem nu eller stimulerar nya nätverk/mobiliserar att starta nya ”hyresgästföretag” eller ”självförvaltning”. Vi testar i liten skala med nattvandringar där hyresgäster tjänar pengar istället för att vi lägger ut detta på bevakningsföretag. Vi ska undersöka om hyresgästerna kan göra mer service i våra stadsdelar. Det vill säga nätverk som tar över jobb som vi idag köper. Här vill vi prioritera kvinnors sysselsättning.

Vilka reaktioner har ni fått från hyresgästerna?
– Mycket bra reaktioner och mycket stor uppmärksamhet. Många är väldigt överraskade och positiva. En del är lite misstänksamma, är det så bra som det låter eller finns det en hund begraven? Nu efterhand ser alla poängen och förstår att juridiken handlar om livet.  Några har varit negativa, med dessa är ytterst få bor inte i våra fastigheter. De tycker att vi gör fel saker. Andra har kopierat upplägget, vilket vi ser som en komplimang.

– Greppet har också diskuterats på politisk nivå med olika frågor. Svaret är den här leveransen, att många hyresgäster är ytterst tacksamma, minskade kostnader och att det vi gör utvecklar vår organisation.

Läs mer: Hon gör juridiken tillgänglig för hyresgästerna

Text: Sophie Sölveborn
redaktionen@forvaltarforum.se

Vätterhem är det största bostadsbolaget i Jönköpings kommun. Närmare 19 000 personer bor i bolagets lägenheter, vilket motsvarar ungefär var åttonde invånare i kommunen. Mer om Vätterhem hittar du här

Mer om rådgivningen och upplägget på Vätterhems webb här

Bli den första att kommentera "”Att kopiera upplägget ser vi som en komplimang”"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega