Robot fixar konstgräsplanen

Spridningen av granulat och mikroplaster från Solnas konstgräsplaner ska minskas med hjälp av robotar och ett AI-system. Samtidigt ökar planernas kvalitet och livslängd.

Nyligen sattes landets första robot för underhåll av konstgräsplaner i drift på Skytteholms IP i Solna. Det är också världspremiär för innovationen, efter tester med en tidigare prototyp på en fotbollsplan utanför Paris.

– Jag är glad att det är här i fotbollsstaden Solna som vi är först i världen med att testa den här tekniken för en ökad effektivitet och kvalitet på våra konstgräsplaner samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö, säger Peter Edholm, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Solna.

Minska spridningen av miljöfarliga mikroplaster
– Tack vare ett robotiserat underhåll av stadens konstgräsplaner kan vi minska både användningen av konstgräsgranulat och spridningen av miljöfarliga mikroplaster till Solnas sjöar, havsvikar och vattendrag, säger Victoria Johansson, ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, Solna stad. Dessutom ska systemet ge bättre kvalitet och ökad livslängd på själva konstgräsplanen.

Så jobbar roboten
Den nya roboten ska kunna harva, borsta, fånga upp metallföremål med en magnet samt även löv och skräp. Harvningen gör att granulaten på planen inte trycks ihop på botten av konstgräsplanen.

Borstningen gör att konstgrässtråna håller sig upprätta vilket är viktigt för att bollen ska rulla så likt på en naturgräsplan som möjligt. Vid borstningen samlas även övrigt material upp som inte ska finnas på planen.

AI-system först i Skandinavien
Roboten är den första av fyra robotar som ska testas, tillsammans med ett AI-system som övervakar planen och förser roboten med data om hur planen används samt var underhåll behöver sättas in. Övervakningssystemet är det första i Skandinavien.

Källa: Solna stad

Om projektet Smart Fields
Robotisering av underhåll av konstgräsplaner är en del i projektet SmartFields – ett hållbarhetsprojekt som Solna stad driver i samarbete med Stockholms fotbollförbund och medfinansieras av Naturvårdsverket. Syftet med Smartfields är att testa och visa på nya tekniker för underhåll av konstgräsplaner.

Bli den första att kommentera "Robot fixar konstgräsplanen"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär