Ny policy styr uthyrning på Botkyrkabyggen

Fler unga ska kunna flytta hemifrån och fler äldre ska få bo i en lägenhet med god tillgänglighet. Det är syftet med Botkyrkabyggens nya uthyrningspolicy.

Öronmärkta lägenheter för seniorer över 65 år och unga mellan 18 och 25 år. Det är några exempel på hur den nya uthyrningspolicyn ska underlätta för Botkyrkabyggen att ytterligare bidra till kommunens möjligheter att uppfylla sina utfästa garantier och sitt bostadsförsörjningsansvar.

– Bostadsbristen drabbar ungdomarna hårdast idag. Prioriteringarna i vår nya policy är ett sätt att försöka förbättra situationen för dom. Det är också viktigt att de kan flytta hemifrån när de får sitt första jobb, så att de stannar kvar i kommunen. Vi behöver dom här, att de bidrar till att utveckla Botkyrka och betalar skatt här, säger Bosse Johansson, ordförande i Botkyrkabyggen.

Uthyrningspolicyn innebär bland annat att:

  • 10 procent av Botkyrkabyggens nya förmedlingar av bostäder i befintligt bestånd går till unga 18–25 år, med start i januari i 2020. Lägenheterna hyrs ut med fyraårs-kontrakt till unga som står i Botkyrkabyggens bostadskö.
  • Botkyrkabyggen öronmärker 25 procent av bostäderna i nyproduktion till i första hand unga vuxna som står i bolagets bostadskö.
  • 10 procent av Botkyrkabyggens nya lägenhetsförmedlingar i befintligt bestånd öronmärks för seniorer över 65 år, med start i januari 2020. Möjligheten finns för både seniorer som bor i bolagets lägenheter idag och seniorer som har annan bostad i kommunen.
  • Botkyrkabyggen ska arbeta med en byta-bostad-möjlighet för seniorer över 65 år. Målgruppen för den satsningen är samma som i ovanstående punkt och ska underlätta för personer att byta till en mer lämplig bostad, till exempel i bottenplan eller med hiss.
  • Botkyrkabyggen öronmärker upp till 25 procent av nyproduktionen i utvalda projekt för seniorer som står i Botkyrkabyggens bostadskö.

Reserveras för botkyrkabor
Den nya uthyrningspolicyn påverkar inte bolagets nuvarande krav på inkomstgränser.

I och med den nya policyn övergår Botkyrkabyggen till bostadsförmedlingen i Stockholms nya standardiserade avtal som innebär att bostadsbolag själva bestämmer vilket antal lägenheter de vill lämna till bostadsförmedlingen.

I praktiken gör det att Botkyrkabyggens bostäder de närmsta åren nästan enbart kommer förmedlas till invånare i Botkyrka.

Källa: Botkyrkabyggen

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega