Hemsös VD vill inte jobba med ”assholes” längre

Uppvuxen i flera länder gjorde Hemsös VD Nils Styf rastlös och han gillar när det händer nya saker. Därför bokar han inte in möten, men har ändå 20 stycken per dag. Att bli VD var aldrig ett mål men idag är han stolt över den företagskultur han skapat.

Nils Styf är ett så kallat Ericsson-barn. Hans pappa jobbade på företaget och träffade Nils mamma i Mexiko. Under hela hans uppväxt flyttade familjen sedan runt; i Mexiko, USA, Tjeckoslovakien och Sverige. Lille Nils tyckte det var roligt med nya skolor och nya länder men det kringflackande livet har gjort honom rastlös som person.

– Man blir nyfiken på saker och nya erfarenheter. Det har även präglat min karriär, att jag vill testa nya miljöer och gillar att jobba där det händer mycket. Det är samma sak nu på Hemsö; jag vill driva nya initiativ och testa nya grejer.

Sedan 2016 är Nils Styf VD på samhällsfastighetsbolaget Hemsö och han vet ofta inte hur hans dagar kommer att te sig. Det är ibland superstressigt med en blandning av stora frågor och små saker.

– Det kan hända något som gör att du måste fokusera om; det kan vara en kris eller incident. Oförutsägbarheten, men också det ombytliga, det är ju det jag tycker är roligast i mitt jobb, konstaterar Nils Styf.

Prioriteringar är viktigt
Hans jobb som VD är att hoppa in där det för tillfället behövs fokus i bolaget, där han gör mest nytta just nu. Han prioriterar och väljer sina insatser därefter. Han inser att han inte kan vara överallt och att just prioritering är väldigt viktigt. De sista två åren har varit stökiga med Ukraina-kriget, inflation och höga räntor. Då har fokus varit på finansieringsfrågor och arbete mot Hemsös styrelse och strategiska frågor om hur man ska hantera den jobbiga marknaden.

– Så länge jag kommunicerar öppet med var vi befinner oss just nu och vad som är viktigt att bolaget och jag fokuserar på, så brukar det funka ganska bra. Då förstår ju folk att okej, de andra frågorna, där får de klara sig själva ett tag.

Tufft arbetsklimat
Fastighetssektorn halkade han in på via jobbet som ekonom. Efter studier på Handelshögskolan flyttade han till London och arbetade inom Investment Banking. Han hamnade i en grupp som hanterade fastigheter, hotell och casinon. Sedan dess har fastigheter varit hans karriär, men mer med inriktning mot finanser.

I London var det ett tufft arbetsklimat.

– Det var ganska hårda handskar och man kunde få en kniv i ryggen. Det var en annorlunda miljö och jag har jobbat väldigt mycket med ”assholes”. Det jag lärde mig är hur jag inte vill att man ska göra i en organisation.

Aldrig velat bli VD
Så, när en rekryterare ringde upp Nils Styf om jobbet som VD på Hemsö för åtta år sedan kände han att det var dags för något nytt. Han hade dock aldrig velat bli VD. Hans ambitionsnivå var att ligga som nummer två eller tre; att inte synas så mycket eller att ha hela ansvaret.

– Jag gillade att göra affärer och vara analytisk, det kunde jag och tyckte var kul. Men organisationsfrågor, strategier och sådant tyckte jag lät jobbigt. Men jag hann inte riktigt tänka efter utan tackade ”ja” för att jag ville testa något nytt.

När han väl kom på plats insåg han tjusningen i att få bestämma och det roliga i att göra skillnad.

– Alla de sakerna jag har stört mig på tidigare i min karriär, som jag tänkt ”varför gör vi så här?”, nu blev det mitt ansvar att ändra på det. Jag började också tycka att det var kul med personal. Att coacha människor och se folk växa och finnas där som bollplank.

Internationell expansion
Han tror att han blev rekryterad till Hemsö för att styrelsen vågade tänka annorlunda och letade efter en annan profil för VD-posten än gängse äldre man med ren fastighetsbakgrund. Man ville höja affärsfokuset på internationell expansion för Hemsö och letade efter någon med nya perspektiv.

– Vi fanns redan utomlands men vi har ju vuxit väldigt mycket internationellt sen jag började. Idag har vi 40 % av verksamheten utanför Sverige; i Tyskland och Finland.

Den internationella expansionen fortsätter. Trots stökig marknad har man varit en stor netto-investerare de sista åren och vuxit tillsammans med sina hyresgäster i både Finland och Sverige. Behovet av samhällsfastigheter ökar och i Tyskland har man hittat in i den kommunala skolmarknaden, som tidigare inte fanns. Den har nu öppnats upp och marknaden är enorm.

Brinner för stark företagskultur
Var man ska positionera sig om fem, tio år är viktiga strategiska frågor som innehåller allt från investeringar, förvaltning, finansiering och hållbarhet. Att ha helhetsperspektiv och en stark företagskultur är andra frågor som han ”brinner för”.

– Jag har format Hemsö till vad vi är idag. Jag känner verkligen att Hemsö är min bebis som jag är väldigt stolt över. Jag tycker att vi är ett fantastiskt bolag. Det är därför jag har stannat kvar – och många andra stannar kvar. Man kan utvecklas och man trivs väldigt bra på bolaget. Det är mycket professionalism men man gör det på ett ödmjukt och prestigelöst sätt. Den kombinationen är jag väldigt stolt över.

Enligt honom präglas Hemsös företagskultur av eget mandat, självbestämmande där man äger sina frågor och tar proaktiva beslut utifrån det.

Hur är han själv som medarbetare och chef?
– Jag hatar möten men jag vill vara väldigt tillgänglig. Därför är det svårt att boka möten med mig internt. Däremot vet mina kollegor att de kan komma förbi mitt skrivbord och bolla frågor. Jag har tjugo möten om dagen, men det är korta avstämningar på en till fem minuter.

Han säger att snabbheten är viktig och att man i ledningsgruppen inte tar beslut utan delar information, koordinerar och samtalar kring prioriteringar. Sedan tas besluten löpande i verksamheten. Detta minskar onödiga, byråkratiska flaskhalsar internt enligt Nils Styf. Att gå in och styra i detaljer och mikromanagement tror han inte alls på.

Hemsös utmaningar
Genom att minska stoppklossarna hoppas han att Hemsös utmaningar ska bli enklare att hantera. Att förvalta samhällsfastigheter är lite annorlunda mot vanliga fastigheter. I Hemsös fastigheter bedrivs känslig verksamhet; barnomsorg, skolor, vårdinrättningar och äldreboenden. Själva husen är sekundära, enligt Nils Styf, det viktiga är att fastigheterna underlättar arbetet att bedriva god äldreomsorg eller en trygg och bra skola. I en kommun skriver kommunförvaltningen på hyreskontraktet men de verkliga kunderna är verksamhetschefen på äldreboendet eller rektorn, personalen och eleverna på en skola.

Samhällsfastigheter är också annorlunda mot andra fastighetstyper med långa hyresavtal, på kanske 20 – 25 år. Det krävs en annan typ av förvaltning än andra kommersiella lokaler som hyrs ut på tre till fem år, säger Nils Styf.

– Vi måste ha ett mycket längre perspektiv och skapa längre relationer. Det är viktig att vara nära i förvaltningen och ha täta dialoger med verksamhetscheferna. Äldreboenden har ju verksamhet 24 timmar om dygnet; när fungerar det att göra underhållsåtgärder? Skolor står tomma på helger och långa lov; hur ser vi till att klotter och konstig verksamhet inte pågår där när skolan är stängd?

Inte behöva en hållbarhetsavdelning
Andra utmaningar i Hemsös verksamhet är hållbarhetsarbetet. Med många nya direktiv är Nils Styf lite rädd att det under närmsta året kommer att gå mycket energi till rapportering och datainsamling, istället för att branschen hittar på nya initiativ och nya innovativa lösningar. Samtidigt säger han att vi måste börja rapportera – det är positivt med transparens.

Hemsö fick i gång sitt hållbarhetsarbete ordentligt när de började ta in idéer och initiativ som kom från förvaltningen i den egna organisationen. ”Då började det hända saker.” Hemsös hållbarhetsmål har Förvaltarforum skrivit om tidigare, vilket går att läsa om här. 

Samtidigt sticker Nils Styf ut hakan:
– Vi har en intern vision, med vår hållbarhetschef, att det i en hållbar framtid inte ska behövas någon hållbarhetsavdelning. Jag försöker få in att hållbarhetsfrågor ska vara lika naturliga som andra strategiska frågor. Vi har lyckats när det hållbarhetsresurserna är fullt integrerade i vårt dagliga arbete.

Goda råd
Denna, något kontroversiella vision har kanske sitt ursprung i de råd som en gammal kollega till Nils gav. Det ena rådet var; ställ frågor om du inte förstår. Det andra var; våga säga vad du tycker oavsett vad andra tycker.

– Fördelen med att vara VD är att kunna säga att ”jag vet lite om väldigt mycket” och då är det okej att ställa frågor. Men att våga säga vad man tycker är inte lika lätt i praktiken. Tyvärr är det så i Sverige, det är mycket kompromisser och konsensus. Men vi måste kunna ifrågasätta ”sanningar”. Det är en sund friktion och meningen är inte att skapa konflikter eller bråk, säger Nils Styf och ler brett.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Nils Styf

Ålder: 48 år
Uppväxt: Kringflackande över hela världen; Mexiko, USA, Tjeckoslovakien och Sverige
Yrkeserfarenhet: Analytiker inom Investment Banking och Private Equity på Merril Lynch, Deutsche Bank och därefter på Doughty Hanson i London. Flyttade till Sverige och fortsatte på Areim. Blev sedan Investeringschef på Citycon, fram till 2016. Är VD på Hemsö sedan dess och sitter i flera styrelser, bland annat för NP3 Fastigheter, Bonava och Cibus.
Familj: Gift och har tre barn på sex, åtta och tio år.
Bor: I lägenhet på Östermalm. Har även sommarhus i Skåne.
Fritidsintressen: ”Jag har två döttrar som rider, så varje vecka är jag i stallet och hjälper dem. Sedan älskar jag att resa med familjen eller med kompisar.”
Något som inte så många vet om mig? ”Jag gillar att laga mat och framförallt gillar jag att göra drinkar. Jag är hobby-bartender. En klassisk daiquiri är den bästa drinken, men jag är väldigt nördig när det gäller cocktailmakandet. Jag gör drinkar med gräddblandningar för att bort färgen och jag infuserar bourbon och pekannötter i en vecka för att sedan använda i drinkar. Det får gärna vara lite omständligt. Processen är väldigt rolig och det är kul att se om folk uppskattar de nya smakerna.”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega