Framgångsfaktorer för social hållbarhet

Vilka är framgångsfaktorerna när man jobbar med social hållbarhet? Frågan besvarades av Botkyrkabyggens vd när hon talade på Benchmark Event.

Botkyrkabyggen och vd:n Chris Österlund har på senare tid vunnit en rad priser för sitt jämställdhets-, trygghets- och mångfaldsarbete.

När AktivBo nyligen delade ut Kundkristallen till branschens bästa hyresvärdar höll Chris Österlund ett föredrag om bolagets jämställdhetssatsning ”Qvinna i Botkyrka”.

Hon fick då frågan: ”Vilka är framgångsfaktorerna för att lyckas när man jobbar med social hållbarhet?”

Tre goda råd
– Det är oerhört viktigt att man inte gör dagsländor, tomtebloss, projekt. Naturligtvis kan man göra piloter, men se till att jobba in det här i den ordinarie verksamheten, så att det blir något långsiktigt, sa Chris Österlund och fortsatte;

– Man måste också kunna göra flera saker samtidigt. Det är oerhört viktigt.

– Sen måste man kunna samverka. Vi är inte så himla bra på att samverka. När vi ska gå utanför våra egna organisationer kommer det an på vem som ska betala och vem är det som styr och bestämmer. Det behöver vi träna och bli bättre på.

Skaffa kunskap!
Botkyrkabyggens vd fick också frågan vad man ska tänka på om man vill starta en liknande verksamhet som Qvinna i Botkyrka?

– Man ska komma ihåg att när man ger sig in på det här, så tar man till sig människor som står utanför arbetsmarknaden och kanske aldrig någonsin varit där, sa Chris Österlund. Så börja med att skaffa kunskap och läs på. Prata gärna med vår HR-chef och andra som har jobbat med liknande satsningar och har mycket erfarenhet. Så att man inte kastar sig ut i något där man plötsligt har många människor som har varit väldigt utsatta och inte vet hur man ska hantera det.

Mer om satsningen
Qvinna i Botkyrka vänder sig till arbetslösa kvinnor med utländsk härkomst som bor i Botkyrkabyggens hus i Fittja och Norsborg.

I dag arbetar tio kvinnor med att städa trapphus och se över utemiljön, samtidigt som de verkar som ambassadörer för området och skapar trygghet och trivsel i områdena.

Kvinnorna utbildas i svenska en till två gånger i veckan under ett år. De får även utbildning i jämställdhet, hjärt- och lungräddning och friskvård.

Billigare och bättre
Botkyrkabyggens vision är att 2025 ha anställt 100 kvinnor i sina områden.

– Vi har börjat räkna på att fasa ut vår städentreprenör och låta kvinnorna ta över. Och jag kan tala om för er att det är en mycket god affär, sa Chris Österlund.

Dessutom har en del av kvinnorna i Qvinna i Botkyrka tagit steget vidare och fått jobb som miljövärdar på Botkyrkabyggen.

Bolagets nyårslöfte
För Botkyrkabyggen som har hälften av sitt fastighetsbestånd i särskilt utsatta områden är arbetet för att öka den sociala hållbarheten högprioriterat.

Chris Österlund avslutade sitt föredrag med att berätta att bolaget har gett sina hyresgäster nyårslöftet att öka den upplevda tryggheten med 5 procent i år. Dessutom är målet att Fittja och Norsborg ska bort från listan på särskilt utsatta områden 2025.

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega