Nu är det dags att göra radonmätningar

Mätning av radon ska ske i perioden oktober–april eftersom det vädras mindre då.

Mätning av radon ska göras under minst två månader perioden 1 oktober – 30 april. Här svarar Fastighetsägarna på frågor om radon och om hur mätningen går till.

Det är fastighetsägarens ansvar att mäta radon i bostäder och att vidta åtgärder om gränsvärdena är för höga. Frågor om radon på arbetsplatsen är arbetsgivarens ansvar, skriver Fastighetsägarna på sin hemsida. Här ger organisationen dig svar på de vanligaste frågorna om radon:

Måste jag mäta radon?
Ja. Radonmätning ingår i din egenkontroll som fastighetsägare. Det innebär att du är skyldig att ha rutiner och kontroller för att förebygga ohälsa. Miljöförvaltningen rekommenderar att man mäter radon vart tionde år eftersom radon kan läcka in i otätheter som uppstår när byggnaden åldras. De rekommenderar även att man mäter efter större förändringar i fastigheten, till exempel stambyte eller förändringar av ventilationssystem.

Varför ska man mäta radonhalten mellan oktober och april?
Denna period benämns ibland ”eldningssäsong”, det vill säga den tid på året då vi värmer upp våra fastigheter. När man mäter radon vill man ha så lite vädring som möjligt, då det kan påverka mätresultatet och därför väljer man den kalla perioden på året.

Vad händer om jag inte mäter?
Miljöförvaltningen bedriver tillsyn och kommer förr eller senare att kontrollera radonarbetet i alla flerbostadshus. De fastighetsägare som inte har mätt och redovisat detta till Miljöförvaltningen kommer att bli uppmanade att mäta och åtgärda radon. Detta utgör en del av det tillsynsarbete som Miljöförvaltningen bedriver. Om du som fastighetsägare vet att radon inte är mätt i fastigheten eller om det var mer än tio år sedan är mitt tips att göra detta så snart som möjligt för att slippa bli uppmanad att göra detta då Miljöförvaltningen tar ut en avgift för tillsynen.

Hur går mätningen till?
Den vanligaste metoden är med spårfilmsdosor, så kallade mätpuckar. Dessa mätpuckar beställer du själv som fastighetsägare och placerar sedan ut dem i fastigheten enligt de anvisningar som gäller för respektive typ av fastighet. I ett flerbostadshus ska t.ex. alla lägenheter med markkontakt samt 20 procent av övriga bostäder i varje huskropp mätas. När mättiden är slut efter minst två månader skickar du tillbaka mätpuckarna till mätfirman tillsammans med ett protokoll som du fyllt i. Resultatrapport kommer sedan efter några veckor.

Vilka åtgärder ska man vidta om gränsvärdet överstigs?
Om radonhalten överskrider 200 Bq/m3 är det en hälsorisk och behöver åtgärdas. Även om förhöjda halter bara uppmätts i en bostad behöver du som fastighetsägare vidta åtgärder. För att vidta effektiva åtgärder behöver du veta varifrån radonet kommer. Anlita en konsult som är specialiserad på radon. Ibland kan det räcka med enkla åtgärder som att se till att ventilationen fungerar som den ska. I andra fall kan man behöva utföra tätningar ner mot mark och/eller sänka trycket under fastigheten för att förhindra att markradon tränger i. När du åtgärdat ska du kontrollmäta att åtgärderna haft effekt och halterna kommit ner under riktvärdet.

Vem har ansvaret för radonmätning på arbetsplatser?
Frågor om radon på arbetsplatsen är arbetsgivarens ansvar. För befintliga lokaler gäller sedan 1 juni 2018 en referensnivå om 200 bq/m3. Referensnivån bör inte överskridas. Nivån ska hållas så låg som det är möjligt och rimligt. Om nivån, trots att arbetsgivaren vidtagit åtgärder, varaktigt överstiger 200 bq/m3 skall arbetsgivaren göra en anmälan till Strålskyddsmyndigheten.

Mätning av radonhalter i lokaler bör ske i samråd med fastighetsägaren. Många arbetsplatser har tidsstyrd ventilation, eftersom ventilationen inte behöver gå när ingen är på plats. Radonhalten kan stiga kraftigt när ventilationen går på låg effekt eller är avstängd.

För att minska arbetstagares radonexponering kan det hjälpa dels att se över arbetstagares vistelsetider i utrymmen med förhöjda nivåer, dels att vidta åtgärder för att sänka radonhalterna i lokalerna. Alla åtgärder som innebär någon form av ingrepp i eller anpassning av lokalen eller fastigheten skall göras i samråd med fastighetsägaren. När flera verksamheter delar lokaler bör eventuella anpassningar samordnas av fastighetsägaren.

Källa: Fastighetsägarna

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega