Så gör du dina lokaler mer tillgängliga

Det finns många enkla sätt att göra lokaler mer tillgängliga. Andreas Johansen, funktionsrättsexpert i Göteborgs stad delar med sig av sina bästa tips.

– Det som är nödvändigt för några, underlättar för många och är bra för alla. Tillgänglighet och användbarhet är viktigt, säger Andreas Johansen.

Han jobbar som utvecklingsledare för universell utformning på Göteborgs stads fastighetskontor.

Det innebär att han ska främja funktionsrätt och driver funktionshinderfrågor på en strukturell nivå för hela staden. Ett arbete som prisats av EU-kommissionen.

Enkelt avhjälpta hinder
En del av uppgiften är att introducera stadens fastighetsförvaltare i lagen om enkelt avhjälpta hinder. I Göteborg finns cirka 3 000 lokaler som inventeras enligt lagen.

– Det handlar ofta om små saker men många och varje förbättring gör stor nytta för många, säger han. En stor del handlar om bristande kontrastmarkeringar. Men det går också att göra mycket för att förbättra ljud- och ljusmiljöer och möblera på rätt sätt, säger han.

Passa på-åtgärder
En självklar metod är att åtgärda bristande tillgänglighet i samband med renovering och ombyggnad.

– Men många av tipsen går också att använda sig av i vardagen. Jag kallar dem för passa på-åtgärder, säger Andreas Johansen.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Här är Andreas tillgänglighetstips

  1. Eftersträva nivåfria passager så långt det är möjligt.
  2. Minimera snubbelrisken! Det är inte bara räddningstjänsten som blir glada att det inte står grejer utmed väggarna, även blinda och synskadade blir glada när de slipper snubbla över allt som ställts fram. Ett klassiskt hinder är att papperskorgar placerats inunder dörröppnarknappar/manöverdon. Om inte annat så kostar fallolyckorna cirka 20 miljarder per år om vi räknar in primärvården. Det är 20 miljarder kronor vi kunnat lägga på annat och någon du känner hade kanske sluppit sveda och värk.
  3. Sätt aldrig en skylt PÅ en dörr. Om en person som ser dåligt vill läsa skylten och någon på andra sidan vill öppna dörren har vi en farlig situation. Sätt alltid skylten på väggen bredvid dörrhandtaget istället så sparar vi näsorna.
  4. Skapa kontraster i omgivningen när underhåll ändå är inplanerat. Passa på när det ändå ska bättras på! Riktmärket är 0,4 NCS i kontrast mellan olika ytor. Är golvets kontrastvärde mörkt? Måla väggar i färg med ljust kontrastvärde, och vice versa. Det enklaste sättet att snabbt undersöka kontrasterna i omgivningen är att plocka fram mobilkameran och göra bilden svart-vit! Är det tydliga kontrastskillnader som kan vägleda oss? Se er omkring genom mobilkameran.
  5. Eftersträva en jämn och bländfri belysning. Ett bra sätt är att minimera möjligheten att se själva ljuskällan/glödlampan. Kanske genom att sprida ljuset genom att belysa en vägg eller liknande – och använd gärna ljuskällor som vägledande belysning. Visa skyltar så vi ser vart vi ska och lys upp gångvägar/passager så vi ser var vi sätter fötterna.
  6. Ljudmiljön är viktig för alla människor – inte bara de som hör dåligt. Det finns många olika sätt att förbättra ljudmiljön, kanske genom att minska buller utifrån men även genom att minska möjligheterna för ljudet att studsa mellan väggar, golv och tak. Det finns förstås dyra ljudabsorberande material, men det går också att bearbeta inredningen/möbleringen så den bryter stora plana ytor. Ett kvadratiskt rum och rektangulärt (tänk gyllene snittet) rum förstärker ljudets möjligheter att studsa vidare.
  7. Utgå alltid från platsens förutsättningar. Det är i kombinationen av insatser på den unika platsen som vi skapar god användarkvalitet. Och platser brukar ju faktiskt likna varandra i stor utsträckning, så vi behöver trots allt inte uppfinna hjulet varje gång.
  8. Undersök ditt eget arbetssätt! Du är självklart experten på dina egna arbetsuppgifter så du har därmed de bästa förutsättningarna att analysera och dessutom i stor utsträckning makten över hur du utför dina arbetsuppgifter. Ställ dig alltid frågan: ”Om jag gör så här – kommer det då funka för en person som är blind? Eller har svårt att lyfta sin rullator? Eller om jag gör så här, kommer det då funka för en som är doftöverkänslig?” och så vidare. Det är bara att laborera vara kreativ så blir jobbet mycket roligare.

 

Läs mer om lagen om enkelt avhjälpta hinder här

Ta del av Tillgänglighetsdatabasen för hela landet här

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega