KOMPETENS & UTBILDNING

Boguide för Malmöbor

Hemlösheten i Malmö har under flera år ökat och i ett led att förebygga en fortsatt ökning beslutade kommunstyrelsen att stadskontoret skulle utreda behovet av en kommungemensam bostadsrådgivning.

Utredningen visade att det fanns ett stort behov av en verksamhet som kan ge information, råd och vägledning om bostadsmarknad, bostadssökande och regelverk på hyresmarknaden. Inte minst med tanke på att Malmös befolkningsökning i ganska hög utsträckning utgörs av unga och personer som är relativt nyanlända till Sverige.

Malmö stad initierade då ett samarbete med fastighetsägare i syfte att ta fram en Boguide. I samarbetet ingår MKB, HSB, Stena Fastigheter, Trianon och Rosengård Fastigheter.

Maher Akob.

Mer om hyres- och bostadsmarknaden
Boguiden riktar sig främst till Malmöbor som vill lära sig mer om boende och vad som gäller på hyres- och bostadsmarknaden.

Boguiden är digital och utformad som en boenderesa, där användaren får lära sig alltifrån hur man söker bostad och vad man ska tänka på vid kontraktsskrivning, till hur man ska sopsortera och vad som gäller när hyresgästen flyttar ut. Det finns även kortare filmer till exempel om hur man luftar elementet, avhjälper stopp i handfatet och byter säkringar.

– Vår ambition med Boguiden är att ge grundläggande information om de skyldigheter och rättigheter som både hyresgäster och hyresvärdar har säger, Maher Akob, enhetschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Malmö stad.

Hur implanterar ni Boguiden till de boende?
– Boguiden kommer att finnas tillgänglig på Malmö stads hemsida. Vi kommer också informera om utbildningen till olika arbetsgrupper som dagligen kommer i kontakt med Malmöborna till exempel personal som arbetar i hemtjänsten, på mötesplatser eller med tillsynen i socialtjänstens lägenheter.

Ni har tillsammans med Lexicon tagit fram denna boguide, hur har det fungerat?
– Det har hittills fungerat smidigt, även i de mest intensiva faserna. Vi har haft ett öppet klimat och vår feedback och våra funderingar har tagits emot med flexibilitet och lyhördhet.

Läs mer här om vad Lexicon kan göra för ert företag

Håll utkik på Malmö stads hemsida där den nya boguiden lanseras inom kort.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega