Svårare att få praktik som förvaltare

Foto: Terese Karlsson.

Trots att det råder stor brist på fastighetsförvaltare har det blivit svårare för studenterna på landets förvaltarutbildningar att få praktikplatser, så kallat lärande i arbete (Lia).
– Vi måste hjälpas åt att få in fler medarbetare i branschen, det innebär att också ta emot Lia-praktikanter säger Fastigos vd Mona Finnström.

Fastighetsbranschen behöver rekrytera cirka 15 000 nya medarbetare de närmaste tio åren, enligt Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. Till exempel behövs 3 000 nya fastighetsförvaltare.

Råder huggsexa
I dag råder huggsexa om förvaltarna, det vanligaste i dag är att bolagen rekryterar nya medarbetare från andra fastighets- och förvaltningsbolag. Samtidigt känner landets yrkeshögskolor som utbildar fastighetsförvaltare att det blivit svårare för eleverna att få praktikplatser.

Anna Råsled.

Anser sig inte ha tid
Det kan delvis bero på att antalet utbildningsplatser blivit fler senaste åren, men det är inte hela sanningen, anser Anna Råsled, verksamhetsansvarig på John Ericsson-institutet som har förvaltarutbildningar i Stockholm och Göteborg. Studenterna är sammanlagt på praktik cirka 40 veckor, uppdelat på tre perioder.

– Vi har lyckats bra med att fylla våra Lia-platser hittills men märker en skillnad nu. Det beror delvis på att antalet utbildningsplatser ökat men framförallt på trycket och tempot i branschen, bolagen anser sig inte ha tid att ta emot praktikanter, säger hon. Många behöver anställa men de flesta vill ha förvaltare med erfarenhet.

Utveckla mentorprogram
Anna Råsled anser att branschen måste höja blicken och tänka om, om de ska kunna fylla de kompetensluckor som finns i dag.

– Våra studenter har ofta den kompetens som branschen behöver framöver, med höga kunskaper inom ny teknik och digitalisering. Bolagen har i dag extremt höga rekryteringskostnader och dessutom får de inte behålla sin personal särskilt länge, varför branschen istället borde utveckla interna mentorprogram där nyutexaminerade snabbare blir produktiva och kan växa in i rollen, säger Anna Råsled.

Hon tycker också att branschen i större utsträckning borde se Lia- perioderna som en avdramatiserad form av provanställning.

– Ofta är båda parter väldigt nöjda och nio av tio studenter har jobb på examensdagen. Det är till exempel perfekt att ta in en student under våren så kan man ge dem en anställning som sommarvikarie, alla behöver ju semester.

Jenny Sundborg, Xenter.

Saknas bra rutiner
Jenny Sundborg, utbildningsledare på fastighetsförvaltarutbildningen på Xenter i Tumba anser också att det blivit svårare att hitta Lia-praktikplatser det senaste året.

– Det verkar bero på att förvaltarna får allt fler uppgifter på sitt bord och då känner att man inte hinner ta hand om en praktikant.

Hon tror också att många bolag saknar goda rutiner för att ta emot praktikanter.

– Vi ska därför tillsammans med de fastighetsbolag som vi samarbetar ta fram ett paket för bra handledning, säger Jenny Sundborg.

Terese Karlsson, Newton.

Dubbla budskap
Terese Karlsson, partneransvarig på Newton och länk mellan studenter och näringsliv konstaterar att det är betydligt lättare och går snabbare att hitta praktikplatser till studenterna på skolans vvs-utbildning än på förvaltarutbildningen.

– Det blir konstigt för studenterna att höra från oss att det saknas förvaltare och att det är lätt att få jobb och sedan inse att man kanske inte får någon praktikplats. Det är dåligt för studenternas självförtroende och negativt för fastighetsbolagens varumärken, säger hon.

– Jag skulle gärna se att fastighetsbolagen har bättre samordning mellan avdelningar och ansvarsområden och en person som ansvarar för att emot ansökningarna om praktikplats. I dag trillar de ibland mellan stolarna.

Mona Finnström, Fastigo.

Gemensamt ansvar
Fastigos vd Mona Finnström anser att branschen har ett gemensamt ansvar att ta emot praktikanter för att på sikt kunna fylla rekryteringsbehoven.

– Vi är slimmade organisationer och man tycker sig inte ha tid. Men det är ett sätt vi måste ändra på, vi måste ta oss tid att ta emot de här praktikanterna, säger hon.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega