Så mycket ökar kostnaden för förvaltning

 

Kostnaderna för förvaltning av bostäder och kontor samt butiker har på ett år stigit med 4,8 respektive 4,1 procent visar fastighetsförvaltningsindex.

Konsumentprisindex avspeglar prisutvecklingen på varor och tjänster och är den ekonomifakta förhandlingsparterna har att luta sig mot i justeringen av bland annat lokalhyresavtal.

Samtidigt är det vid justering av priser i olika typer av avtal relevant att veta hur kapitalkostnader, driftkostnader och underhållskostnader har utvecklats över tid. 2016 gav därför Fastighetsägarna SCB i uppdrag att ta fram fastighetsförvaltningsindex för bostäder och för kontor och butiker.

Peter Sörman.

Relevant underlag
Fastighetsförvaltningsindex ger fastighetsägare ett relevant underlag vid förhandlingar och möjlighet att jämföra hur kostnaderna över tid har utvecklats i den egna verksamheten.

– Med våra fastighetsförvaltningsindex kan vi tydligare visa hur de faktiska kostnaderna ser ut för fastighetsbranschen, säger Peter Sörman, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord.

Samlas in bland medlemmar
Förvaltningsindex bygger på uppgifter som samlats in från Fastighetsägarnas medlemsföretag och baseras på aktuella nivåer och den årliga utvecklingen av drifts- och underhållskostnader.

Aktuellt fastighetsförvaltningsindex för bostäder är 110,9 och för kontor och butiker 111,2 vilket visar att kostnaderna på ett år ökat med 4,8 respektive 4,1 procent. Basmånad för båda indexen är oktober 2016 och index var då 100.

Källa: Fastighetsägarna

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega